HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Еманюел Макрон е новият президент на Франция

Франция има вече новоизбран президент и това е независимият центрист Еманюел Макрон. Той ще бъде най-младият държавен глава начело на главата. Той получава 66,06 на сто от гласовете, според данните от преброени почти всички бюлетини. Лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен получава 33,94 процента от гласовете.

“Европа и светът очакват от нас да защитаваме навсякъде духа на просвещението, който е застрашен на толкова много места. Очакват от нас да защитаваме свободите, да защитаваме подтиснатите.. Очакват да донесем нова надежда, нов хуманизъм – този на един по-сигурен свят, на един свят на икономическия растеж, на повече справедливост, на повече екология. Очакват от нас да бъде такива, каквито сме”, заяви той след победата си.

Вторият тур на президентските избори беше белязан от рекордно ниска избирателна активност от 1969 г. – малко над 74%. Право на глас на тези избори имаха 47 милиона души.

Часове след обявяването на първите резултати последваха и първите реакции.

Еврото поскъпна спрямо щатския долар. Единната валута достигна най-висок курс от ноември и се разменяше за малко над един долар и 10 цента.

Победата на Макрон се определя, като победа на Европа и Европейския съюз. Редица лидери поздравиха новоизбраният прездиент на Франция.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *