Емблемата на Благоевград затъна в боклук! Две дами се изправят и призовават: Вместо да мрънкаме, да запретнем ръкави!

Тонове боклук задръстват екопътеката и панорамния път към една от емблемите на Благоевград – кръста на Заева поляна. Отпадъци се въргалят, опаковки летят, подхванати от вятъра, а фасовете са навсякъде. На места поляни са превърнати в нерегламентирани сметища и разнасят воня наоколо.

Две млади дами за първи път преди седмица решили да се разходят до градската забележителност и останали потресени от гледките. Нелета Николова и Паолина Александрова работят заедно във фирма от шивашкия бранш. Едната е графичен дизайнер, а другата моделиер-конструктор. И двете живеят в централната градска част и след първата си разходка по екопътеката от Младежкия дом към кръста се прибрали шокирани от мръсотията. Двете се амбицирали да направят нещо, за да променят грозните гледки.

„Решихме да организираме инициатива за хората от Благоевград и да съчетаем приятното с полезното – хем да си направим разходка до кръста, хем да почистим боклуците“, обясни Нелета, като разказа: „На много места има фасове от цигари, люспи от семки, кутии от бира, опаковки…“.

Приятелката й Паолина добави към списъка: „Бутилки от минерална вода, от безалкохолни, опаковки от чипсове, кроасани. По главния асфалтов пък към „Еленово“ вече са се образували сметища. Имахме усещането, че там е обособено ново градско сметище, на което има и чували с боклуци, строителни отпадъци, останали явно след ремонти, части от дивани и каквото се сетите още, станало излишно вкъщи. Странно е, че в непосредствена близост имаше работници, които режеха дърва, и се зачудихме как могат да работят до сметището, не им ли мирише, не им ли е гадно?!

Гледката беше много грозна и затова решихме нещо да направим. Не искаме да принуждаваме когото и да е да стане сутрин рано в почивния си ден, а хората да бъдат съпричастни и да се включат, за да ни стане на всички по-хубаво и по-чисто. Останахме изненадани колко много хора вървят по трасето, разхождат домашните си любимци и никой не предприема нищо, просто всички подминават боклуците, все едно не ги забелязват. Разбирам, че някой друг е хвърлил боклука, но как ще обясняваш колко невъзпитани са тези, които са го направили, без сам да вдигнеш отпадъка и да го сложиш в коша? Можем не само да се оплакваме, но и да действаме, защото направеното не е непоправимо и лесно може да се промени, нужно е само желание“, каза Паолина.

Инициаторките създали група във Фейсбук, за да разпространят намеренията си и да привлекат повече хора към акцията. Десетина души вече са заявили намерението си да участват, но мнозина си намират извинения с ангажименти. „Мнозина се опитват да ни разколебаят и откажат. Мърморят: „Каква е тая инициатива?! Ще има ли и други хора? Може никой да не дойде“, призна Нелета.

Активистките обаче са решени, че двете ще са там и акцията им ще се случи, без значение колко хора ще се присъединят. Надяват се все пак да има и други ентусиасти като тях и заедно със забавлението от приятния поход да свършат повече работа.

„Сборният пункт е в неделя, 10 септември, в 8,30 часа пред Младежкия дом“, обяви Паолина. „Всеки да си носи ръкавици, ако има чувалче – добре, ако не, ние ще се опитаме да вземем повече. Не е задължително да се мине цялото трасе, който докъдето може. Пътят до кръста е половин час, оттам до „Еленово“ е малко повече, но всеки може да се откаже, когато се почувства уморен. Със сметището край пътя ние няма да можем да се справим и ще потърсим съдействието на общината с багер и камион да се извози“, обясни тя.

Младите дами разкриха, че още не са намерили съмишленици с автомобили, на които да се натоварят чувалите със събрани боклуци и да се извозят до контейнерите в града или до сметището при с. Бучино, но са сигурни, че ще се намери решение и на този проблем. Надяват се да не вали, „поръчали“ са си хубаво време.

„Най-важното е хората да се активизират, да не се оплакват само, а да започнат да действат. Кметът е наредил доста кофи за боклук из целия Благоевград, като видиш отпадък, наведи се и го събери“, призова Паолина и добави: „Едно нещо много силно ме възмути – горе, при кръста, в района има две пейки, от които се разкрива разкошна гледка към града. До тях са поставени две кошчета за боклук, а земята около пейките не се виждаше от люспи от семки и от фасове. Излиза, че благоевградчани на думи много се гордеят с кръста и хубавия парк, но явно не се грижат той да се запази красив. Какво пречи, като ядеш семки, да събереш люспите в ръка или фунийка, да изгасиш фаса си и да го прибереш в пликче в джоба си заедно с празната опаковка от вафли или чипс и да ги изхвърлиш в коша в района на кръста или като се прибереш в града?! Толкова ли е трудно?! Не е чак толкова тежко и не струва кой знае какви усилия да не пуснеш боклука на земята. Превърнали сме се в консуматорско общество и гледаме само как да вземем, а не как да дадем нещо. Не може да мислим само за себе си, а и за природата около нас, в която живеем. И най-големият егоист иска да му е хубаво и чисто, нека направим нещо по въпроса и вместо да тънем в мръсотия, докато чакаме друг да свърши работата, да направим каквото зависи от всеки от нас“, призоваха Паолина и Нелета.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *