Емблематичната Синя къща в Благоевград запустя, заради липса на клиенти избягаха и последните наематели – семейство от Кочериново

Емблематичната някога Синя къща в центъра на Благоевград отново затвори врати. Желязната порта отпред е заключена с катинар, дворът е заринат с паднали листа, а няколкото масички и столове, останали неприбрани, тънат в прах и боклуци. Запусната изглежда дори табелката Casa Azzura, която подмени предишната табелка „Бохеми“. Името в превод от италиански отново е „Синя къща“. Много вероятно е то да е свързано с обещанията на последния наемател в ресторанта да се предлага най-доброто от средиземноморската кухня.

Ресторантът на ул. „Васил Мечкуевски“ 24-А всъщност от 5 г. се държи от 39-годишния софиянец Методи Шурдев. През лятото на 2014 г. той взе Синята къща под наем от община Благоевград срещу 1500 лв. без ДДС месечно – 3 пъти над първоначално обявената цена. Договорът му е за 10 г. и ще изтече чак през 2024 г. Фирмата му „Методи Шурдев-Медисън“ ЕООД всъщност е регистрирана в Благоевград на ул. „Зеленка“ №5, но в града името на собственика й е напълно непознато. От общината твърдят, че наемателят плаща редовно. Най-вероятно това става благодарение на приходите му от другите фирмени дейности – търговия със строителни материали, дрехи и дърводобив, защото от години ресторантът в Благоевград отваря за по 2-3 месеца, обикновено след мащабен ремонт, и затваря заради липса на клиенти. Последните наематели, на които Шурдев бе преотдал заведението, бяха семейство от Кочериново, но сега и те са хлопнали кепенците.

Всъщност ресторантът работеше и имаше посетители само по времето, когато СДС държеше под наем Синята къща за партийни цели и преотдаваше заведението, за да пълни партийната каса. Първото име на ресторанта преди 20 г. бе „Уно“, въртяха го двама братя от Кочериново, които направиха в Благоевград и пицария „Наполи“. Тогава „Уно“ бе едно от най-луксозните заведения в Благоевград и за места се правеха резервации поне няколко дни предварително. После обаче братята се оттеглиха от града и заминаха за София, а ресторантът бързо започна да губи слава и клиенти.

След собствениците на ресторант „Уно“ ресторантът в Синята къща бе поет от Иван Секулов – Дон Секули. Няколко години той едва събираше клиенти за обяд. На всичкото отгоре Донът задлъжня на синята централа с над 3600 лв. и СДС му прекрати договора за наем. Тогавашният кмет Костадин Паскалев пък реши да прекрати договора и на СДС, та се наложи от София да идва лично бившият син лидер Мартин Димитров и да преговаря с червения градоначалник. Паскалев обаче не отстъпи, дори заведе дело срещу сините за принудителното им изгонване от сградата и го спечели във ВАС.

Оттогава общината няколко пъти дава сградата под наем и видимо все не може да случи на наемател. Сред многото ресторантьори, които се пробваха тук, бяха застрахователят Орлин Тимов, роднини на кмета на Симитли Апостол Апостолов, дребен търговец от „Грамада“, който я ползваше за складова база, и много други.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Емблематичната някога Синя къща е под ключ, дворът е занемарен

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *