Емил Караниколов: Всеки може да изтегли кредит до 1500 лева, обезпечението е трудовият договор

200 млн. лева ще бъдат отделени за безлихвени кредити. Парите ще бъдат отпуснати от Българската банка за развитие. Това е социална мярка за служители, които са пуснати в неплатен отпуск, каза в „Тази сутрин“ по бТВ министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Служителите ще могат да взимат безлихвен кредит до 1500 лева. Единственото обезпечение, което трябва да предоставят, е само трудовият им договор“, обясни той.

„Целта е от една страна да подпомогнем бизнеса да не освобождава човека, а от друга той да има през следващите един-два месеца оборотни средства. Парите ще дойдат от Българската банка за развитие, но тъй като тя няма развита търговска мрежа, те ще бъдат предоставени директно на търговските банки. Периодът за връщане ще е години“, заяви министърът. 

„Тези мерки, които бяха представени вчера, са реални. Те са краткосрочни. В момента анализаторите не могат да дадат ясна картина на световната икономика“, добави той.

Държавата ще разпредели 4,5 милиарда лева, за да покрие щетите, които епидемията от коронавирус нанася на българската икономика.

Осигурихме 500 000 млн. лева, които ще покрият здравните нужди и изисканията за това държавата да осигури необходимите условия за работа на лекарите, заяви Караниколов. 

„В случай, че бизнесмените решат да запазят служителите си, може да си позволят да покриват 40% от възнаграждението с цел всичко, което се плаща като осигуровки, да влиза отново в бюджета. Нужни са пари за бъдещи разходи в случай, че се стигне до сценарий до мащабни съкращения в българската икономика“, добави той.

„Армията е с призвание да помага на народа. Държави, които са много по-демократични от България, изкараха военните на улицата“, заяви изтъкна министърът.

По отношение на страховете за ръст на безработицата, министър Караниколов отбеляза, че България е отворена икономика и няма как да не й се отрази затварянето на предприятия в чужбина.

„Заводите у нас не затварят временно и поради извънредните мерки, които сме въвели, а защото техните стратегически партньори в чужбина, затвориха, защото коронавирусът проникна в техните предприятия и компании“, каза още той.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *