Ендокринолог: Не прекалявайте с витамините

Неконтролираният прием на витамини може да доведе до хипервитаминоза. Моновитамините, които съдържат едно или две вещества в значителни дози, могат да бъдат вредни.
Ендокринологът Елена Жучкова разказа пред агенция “Прайм” излишъкът на кои витамини може да навреди на организма.
Предупреждението се отнася преди всичко за мастноразтворимите витамини А, D, Е и К. Мастноразтворимите витамини се абсорбират добре и се екскретират бавно. Хипервитаминозата с А и D е по-опасна, обяснява лекарят.
Предозирането на витамин D може да се прояви като гадене, повръщане, сърбеж по кожата и излишък на калций в кръвта и вътрешните органи.
При бременни жени излишъкът от този витамин може да причини фетална патология и заболявания на костната система при новородени, предупреждава д-р Жучкова.
Витамин А в дози, няколко пъти над необходимото, може да причини гадене, проблеми със зрението, загуба на коса и дисфункция на някои органи.
Хипервитаминозата с витамин Е е по-рядка, но може да причини разстройство на стомашно-чревния тракт, слабост, главоболие. Предозирането с витамин К, което регулира процеса на съсирване на кръвта, води до разграждане на червените кръвни клетки и анемия.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *