Енергийният министър поиска отстраняване на ръководството на „Булгартрансгаз”

Министърът на енергетиката поиска от Българския енергиен холдинг да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз”, съобщават от ведомството.

Искането е свързано с проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране в „Булгартрансгаз“. Тя е потвърдила основни изводи на министерството за управлението на газовото дружество.

В края на миналата седмица КЕВР оповести резултатите от своя проверка в газовия оператор. Според Министерството на енергетиката от тях става ясно, че при реализацията на проекта Балкански поток „Булгартрансгаз“ не е поискал предварително одобрение от КЕВР както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. Всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, отчитат от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Сключените договори за заем от страна на „Булгартрансгаз“ са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. днес, заявяват още от Министерството на енергетиката. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но „Булгартрансгаз“ изобщо не е уведомило комисията за тях.

Изводите на държавния регулатор потвърждават изнесените факти от служебния екип на Министерството на енергетиката в началото на неговия мандат, се казва още в позицията. Прегледът на финансовото състояние на държавните енергийни дружества тогава установи, че в резултат на мащабната инвестиционна програма на „Булгартрансгаз“ задълженията на дружеството драстично се увеличават. Това би било оправдано, само ако предполага повишаване на паричните потоци в компанията – прогноза, която не се потвърждава от направения финансов анализ на Балкански поток. Така днешната проверка на КЕВР потвърждава, че проектът Балкански поток оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на „Булгартрансгаз“ и води до свръхзадлъжнялост на дружеството, се казва в позицията. Това потвърждавало изводите на Министерството на енергетиката за неефективно управление на държавния газов оператор.   

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *