Епидемиолог с предупреждение за грипа! Не трябва да има самодейност в лечението

Епидемиологът Любомир Киров предупреди, че при лечението на грипа не трябва да се проявява самодейност, а да се търси консултация със специалисти.

„Статистиките сочат, че обикновено пикът на грипните заболявания е през януари – коментира доктор Киров пред сутрешния блок на Нова телевизия. – Стартът обикновено е през октомври. Тази година, вероятно заради хубавото време, стартът на активизацията на вирусните заболявания дойде по-късно“.

Доктор Киров уточни и симптомите.

„Обикновено симптомите са висока температура, обща отпадналост, мускулни болки, проблеми със ставите. Много пациенти дори казват, че и косата ги боли. Става дума за заболяване, което изведнъж те поваля“, заяви той.

Доцен Киров е категоричен , че човек би могъл да се справи с такива заболявания и сам, но препоръча да се избягва самодейно лечение и да се търси съвет от лекари.

„Съветът ми е хората да не се бавят повече от 24 часа – заяви доктор Киров. – При самолечение, все пак, ако до 2-3 дни няма подобрения, да се търси лекарска помощ.

Изследванията показват, че за момента при повечето хора вирусът е от типа „Б“. Има и от „А“, но съотношението е 80 към 20 в полза на тип „Б“. Иначе за момента официалните данни са за ваксинирани между 100 000 и 120 00 души”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *