ЕП подготвя за обсъждане резолюция за България

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще гласува днес проект на резолюция за България. Това предвижда дневният ред на заседанието на парламентарната комисия.
Проектът е изготвен от председателя на комисията Хуан Агилар (социалисти и демократи, Испания).

Днешното гласуване ще определи дали текстът ще бъде внесен за обсъждане на заседанието на ЕП в следващите дни. Към предложения текст може да бъдат внасяни допълнения и изменения до гласуването в пленарната зала.
В черновата на резолюцията се посочва, че документът разглежда въпроса с върховенството на закона и основните права в нашата страна. Отбелязва се, че постоянният отказ от съобразяване с основните ценности на ЕС е заплаха за Общността. Допълва се, че у нас се наблюдават изказвания с реч на омразата, включително от членове на правителството и депутати, защитени от законово преследване по този повод със своя имунитет.
Отправя се призив за задълбочено разследване на съобщенията, свързани със съмнения за корупция в страната и се посочват конкретни примери. Отчита се, че според оценки на международни организации състоянието на медиите в нашата страна се влошава и се множат посегателствата срещу журналисти.
Предлага се ЕП да изрази съпричастност с протестите за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация. Посочва се, че правосъдната система у нас не е достатъчно независима и се отбелязват препоръките на Съвета на Европа за повишаване на отчетността на главния прокурор. Изразява се загриженост от обсъждането на промени в изборните правила непосредствено преди следващите избори.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *