ЕС изплаща парите за пандемията преди края на лятото

ЕС планира да започне изплащане на средства от Фонда за възстановяване от пандемията преди края на лятото. Това заяви днес председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен. Тя участва в символична церемония по подписването на сделката заедно с председателя на парламента Давид Сасоли и португалския премиер Антонио Коща, съобщава NOVA.

Фон Дер Лайен призова 27-страни членки бързо да одобрят решението за колективен заем от 750 милиарда евро от капиталовите пазари. Това е ключово значение за емитирането на облигации и респективно изплащането на средства за всяка държава.

Освен това, до края на април правителствата трябва да обявят как смятат да използва отпуснатите средства. След като тези планове бъдат одобрени от Европейската комисия, по план изплащането ще започне през втората половина на година.

“Имаме обща цел да ваксинираме 70 процента от населението на Блока до края на лятото. Както знаем, то свършва на 21-ви септември, така че датата е ясна. Затова сега трябва правителствата бързо да приключат с процедурата по одобрение на увеличението на собствените ресурси на Съюза. Когато ратификацията приключи, ЕК ще излезе на пазара, ще събере пари и ще ги изплати“, заяви Фон дер Лайен.

Страните от ЕС ще получат дял от 750-те милиарда евро под формата както на безвъзмездни средства, така и на евтини заеми, за да извадят икономиките си от тежката рецесия, в която изпаднаха заради пандемията, да насърчат растежа и да подобрят цифровизацията.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *