ЕС предлага проект за реформиране на СЗО

Европейският съюз подготви пакет от предложения за реформиране на Световната здравна организация. Той предвижда увеличаване на прозрачността на механизма за сътрудничество със страните членки, съобщават “Ройтерс” и БГНЕС.

Текстът на документа от 19 октомври е изготвен от германското правителство след консултации с представители на други държави-членки на ЕС. Това се прави на фона на критиките по адрес на Китай за липсата на прозрачност на данните, предоставени от СЗО в самото начало на пандемията от коронавирус. Пакетът от предложения съдържа многомесечен „план за отстраняване на недостатъците на СЗО във финансирането, управлението и законовите пълномощия“.

Пакетът предполага, че СЗО ще предприеме необходимите мерки за повишаване на прозрачността на механизма за проследяване на съблюдаването на страните членки на Международните здравни разпоредби. Тези мерки трябва да включват осигуряване на бърз обмен на информация за извънредни ситуации в здравеопазването между държавите-членки. “Ройтерс” не предоставя по-подробно описание на мерките, които ще бъдат изискани да предприеме СЗО.

Документът отбелязва, че ЕС признава СЗО като ключова в борбата срещу здравните кризи, въпреки съществуващите слабости на организацията. Сред проблемите, споменати в документа, ЕС посочва липсата на предсказуемо и устойчиво финансиране на организацията и липсата на прозрачност на нейната работа като цяло.

Обсъждането на проекта от министрите на здравеопазването на страните от ЕС трябва да се проведе във формата на видеоконференция следващата седмица. Очаква се той да бъде представен по-късно на събранието на СЗО в средата на ноември.

Германското правителство е отказало да коментира съдържанието на документа в разговор с агенцията, позовавайки се на факта, че окончателната версия все още не е представена.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *