ЕС удължава икономическите санкции срещу Русия

Съветът на ЕС съобщи, че подновява за още шест месеца икономическите санкции, наложени на Русия заради нападението срещу Украйна. С друго решение Съветът на ЕС допълва списъка на санкционираните руснаци, отговорни за нарушаване на човешките права, пише БТА.

Икономическите санкции на ЕС срещу Москва са в сила от 2014 г., бяха разширени след февруари 2022 г. и вече обхващат търговията, финансите, технологиите и стоките с двойна употреба, производството, превозите и луксозните стоки. Ограниченията включват забрана за внос или пренос на суров петрол по море и определени петролни изделия от Русия към ЕС, отнемане на достъпа на повечето руски банки до международната разплащателна система SWIFT и прекратяване на излъчването и лицензите на няколко подкрепяни от Кремъл медии, разпространители на дезинформация.

С второто решение четирима руснаци и една руска организация са добавени в списъка на включените в Глобалния режим на ЕС за санкции за нарушаване на правата на човека заради посегателствата срещу правата на руските граждани. Три от новите имена в списъка са на представители на руската съдебна система, отговорни включително за произволни задържания, особено във връзка със случая на опозиционера Владимир Кара-Мурза. Списъците включват и руската Лига за безопасен интернет, която помага на руското правителство да налага цензура. В списъците е добавена Екатерина Мизулина, ръководител на тази организация, отговорна за сериозни и постоянни злоупотреби със свободата на мнение и изразяване, се допълва в съобщението.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *