Етническа и религиозна омраза е мотивирала убиеца от Питсбърг

Етническа или религиозна омраза е мотивът на мъжа, който нападна синагога в американския град Питсбърг. Той използвал 4 огнестрелни оръжия, за да убие 11 души и да рани още шест. Повдигнати са му обвинения за 29 престъпления.

46-годишният Робърт Бауърс е заявил пред разследващите, че евреите „извършвали геноцид“ и той искал всички те да умрат, цитира го АФП.

Междувременно 11-те жертви на стрелбата бяха идентифицирани. Загиналите – три жени и осем мъже са на възраст между 54 и 97 години. Сред тях са и двама братя и семейна двойка.

Атаката срещу синагогата в Питсбърг е най-смъртоносното антисемитско нападение в новата история на САЩ. Тя предизвика вълна от възмущение по целия свят и предупреждения за опасността от езика на омразата.

Жителите на Скуъръл Хил не могат да повярват, че в тихия им квартал е станало нещо подобно.

“Имам приятелка която живее до синагогата. И друга, която посещава молитвите. Не мога да се свържа с нея и не знам дали й се е случило нещо. Самият аз съм ходил на детска градина в синагогата. На третия етаж, точно където казват, че се е барикадирал”, казва един от хората.

46-годишният Робърт Бауърс често пишел обиди и закани срещу евреи в социалните мрежи. Преди да атакува синагогата пуснал статус: “Не мога да гледам как избиват нашите хора. Майната му как ви изглежда, влизам!”

“Случилото се е ужасно. Вече знаем повече подробности. По всичко личи, че е антисемитско престъпление. Не мога да повярвам, че такива неща още се случват”,заяви президента на САЩ Доналд Тръмп.

“Това те кара да проумееш, че въпреки, че си мислим, че светът прогресира и става по-умерен и нормален, всъщност не е така”, казва Шани Палет от Скуъръл хил.

Извършителят често споделял в профилите си в социалните мрежи различни конспиративни теории. Както и снимки на многобройните си оръжия. Поне едно от използваните в атаката е полуавтоматична бойна карабина. Противниците на либералните закони за притежание на оръжие в Съединените щати искат забрана за този вид карабини. Въпросът става актуален след всяка масова стрелба, в която е използвано такова оръжие.

“Няма общо със закона за притежание на оръжие. Ако имаха въоръжена охрана в храма, изходът можеше да е много по-различен”, заяви обаче президентът Тръмп.

Доналд Тръмп нарече извършителя “маниак” и каза, че трябва да има смъртна присъда за подобни деяния. Разследването пое ФБР. Сред ранените са четирима от полицаите, реагирали на сигнала. Животът им не е в опасност. Извършителят също е бил ранен и е под охрана в болница. А в квартала, от който са жертвите, се събраха на бдение в тяхна памет.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *