Ето го благоевградчанина, задигнал 1000 лв. от пейка пред ЦКБ

Полицаи разкриха грабеж на пенсионер, извършен пред клон на Централна кооперативна банка в Благоевград. Мъж издърпал от джоба на възрастния човек 1000 лв., докато седели на пейката пред банката в 12 часа на 19 август. Дядото подал жалба в полицията и след проведено разследване криминалистите от Първо РУ – Благоевград установили, че извършител е Светослав Христов, техен стар познайник, многократно осъждан за кражби. 42-годишният благоевградчанин бил привикан за разпит в полицията и признал, че взел парите от стареца. Той е задържан в петък и след като изкарал почивните дни в ареста, вчера бе изправен пред Районен съд за определяне на мярка за неотклонение. Прокурор Анита Димова поиска да бъде задържан под стража, с оглед на тежкото престъпление, в което е обвинен, което заради богатото му съдебно минало може да бъде преквалифицирано в грабеж при условията на опасен рецидив.

Според адвокат Мария Георгиева няма доказателства за обоснованото предположение, че е извършен грабеж. Парите са отнети, но по-скоро ставало въпрос за измама. Св. Христов излъгал 85-годишния дядо, че жена му работи в банката, и взел парите да ги внесе, след което изчезнал.

„Къде е  упражнено насилие или е отправена заплаха? Двамата са седели на пейка пред банката. Дядото е разпитван 3 пъти за 48 часа, като първоначално е казал, че не може да разпознае мъжа, когото попитал къде има банка да внесе парите. А Светослав има отличителен белег – счупен нос и татуировка на дясната ръка”, заяви адвокат Георгиева и добави, че няма опасност подзащитният й да се укрие.

„Ако е искал, е могъл да се укрие, още когато е открит от оперативния работник по телефона в граничната зона в Кюстендилско, но не го е направил, а дошъл доброволно и върнал част от парите. Освен това имал постоянен адрес и чакал дете от жената, с която живее, която е бременна в 8-ия месец.

В правото си на лична защита Св. Христов заяви:

„Не съм извършил грабеж на човек, който едвам ходеше. Да, злоупотребих с парите. Щях да върна цялата сума, но бях изхарчил част от тях. Ще ги възстановя, както съм правил и предишни пъти. Няма да се укрия. Жена ми ще ражда другия месец“.

Съдия Кристина Панкова му наложи най-тежката мярка „задържане под стража“. Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Логика

    Предлагам адвокат Георгиева да върне остатъка от парите, а после този добронамерен измамник да и ги върне на нея! И да не го арестуват, защо според него и адвоката няма опастност да се укрие!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *