HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Ето защо днес трябва да пипнете коминочистач

Всеки е чувал поверието, че да пипнеш коминочистач носи щастие и късмет. Няма по-добър момент в годината да го направите от 4 май. Днес светът отбелязва Международния ден на металурга, пожарникаря и коминочистача. Празнува се, тъй като според католически календар, се почита паметта на патрона на тези професии Свети Флориан, разказват от “Марица”.

Той е австрийски християнин, роден през 250 г. в градчето Енс, някогашната Римската империя. Животът му протича в периода, в който християните все още са преследвани. Когато е младеж е мобилизиран в армията на император Диоклециан, където е бил ангажиран с набирането на войници. Свети Флориан е имал задължение да организира противопожарните бригади.

В немскоговорящите страни името Флориан е синоним на пожарникар. В някой случаи вместо “Извикай пожарна”, всъщност се използва “Викни Флориан”.

Трите професии – металург, пожарникар и пожарникар, са обединени от факта, че изискват много физическа дейност и не са сред най-безопасните поприща. Металурзите в България редовно се оплакват от ниски заплати, а и пожарникарите също не трупат много имане, докато рискуват живота си, за да спасяват другите. Най-рядка остава професията коминочистач. От наследствен занаят тя е прераснала в частен бизнес. Почистването на комините е задължително поне веднъж в годината. Често коминочистачите са наричани Черен Петър, а няколко поколения си спомнят едноименната детска игра на карти.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *