Ето защо лукът е толкова полезен

Лукът е много полезен – той намалява риска от редица заболявания, помага при възпаления, подсилва имунната система. Червеният е по-полезен от жълтия, а малките глави са по-полезни от големите, пише Deutsche Welle.
Лукът е много нискокалоричен, защото съдържа 90 процента вода. Богат е на витамин В и C, калий и магнезий. Той съдържа и вторични растителни вещества като синапено масло и кверцетин.
„Лукът всъщност разполага с всички тези полезни вещества, за да се защитава“, обяснява професор Андреас Михалсен. Така например, когато го режем, той ни кара да плачем, произвеждайки специален ензим. „Тези защитни вещества – в случая става дума за алицин, са много здравословни. Лукът съдържа стотици такива“, обяснява експертът.

Лукът – дар от природата за медицината
Лукът играе важна роля в природното лечение – именно благодарение на многото си ценни съставки. Както лукът защитава себе си от трудностите на оцеляването в природата, така и неговите съставки защитават нас – хората, обяснява професор Михалсен. „Наличието на тези полезни съставки може лесно да се забележи – по-полезният лук се познава по цвета му. Например червеният и дори лилавият лук е по-полезен от жълтия. Той също не е лош, но червеният е по-добър. Също така по-малките глави лук са по-полезни от по-големите“, обяснява ученият.
Лечебното растение е дар от природата за медицината. То има превантивен и поддържащ ефект върху имунната система, може да намали риска от сърдечни заболявания, контролира нивата на кръвната захар, полезно е за костите и храносмилането и има антибактериално действие.

Лукът помага за превенция на най-различни болести
Според епидемиологични проучвания лукът дори намалява риска от някои видове рак. Полезните му свойства не се изчерпват само дотук. „Същото се отнася и за възпалителните заболявания като ревматизма. И в това отношение той не е средство, което действа веднага, ако вече имате заболяване, а е по-скоро превантивно средство“, обяснява професор Михалсен.
Препоръчително е да ядете около 100 грама лук на ден – като превенция срещу заболявания. Той подпомага имунната система, а това е записано още в античните готварски рецепти. И днес, както и тогава, е доказано, че лукът помага при възпаления.
Дори ако имате възпаление на ухото, пак може да прибегнете към помощта на лука. Например като си направите малка торбичка с лук, която да сложите върху ухото – пълните чорап или някакъв друг плат с нарязан лук, загрявате го бързо (например в микровълнова фурна) и го слагате върху възпаленото ухо.
Полезен за здравето и е сокът от лук – изпробван лек за кашлица. Смесвате равни части накълцан лук със захар или мед, слагате го в хладилника за една нощ и на другата сутрин го прецеждате. Няколко лъжици дневно лекуват безотказно кашлицата.

Има решение и за лошия дъх 
Ако прекалявате с лука обаче може да има и някои безвредни, но не много приятни странични ефекти – като образуването на газове например. За да се спасите от това, може да добавите към менюто си и по малко мащерка, джинджифил или кимион.
Лукът има много положителни страни. За някои обаче дори само лошият дъх може напълно да ги откаже от консумирането на лук. Ако за вас това е притеснително – дъвчете по едно листо мента след ядене и се наслаждавайте на полезните за здравето свойства на природното лекарство лук.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *