Ето защо микровълновите печки са вредни за здравето ни

Начинът, по който храната се приготвя или претопля, влияе върху количеството хранителни вещества в нея. Загряването на храната в микровълновата печка може да премахне нейните витамини и минерали. Затова се твърди, че храната, която се затопля в микровълновата, вече не е качествена, а “мъртва храна”.
Това се дължи също на факта, че претоплянето на храната в микровълновата печка се случва на високи честоти, което създавала триене на молекулите на храната. В резултат на това се променя структурата ѝ и се намалява съдържанието на хранителните вещества в нея.
Трябва да се знае, че храните, съдържащи витамин В12, губят витамина, когато се претоплят. Това се показва и в проучване, в което се затоплят говеждо и свинско месо и мляко. Резултатите показват, че е имало между 30 и 40% загуба на витамин В12.
Кърмата също не бива да се затопля в микровълновата, тъй като се унищожават съставките в нея, които имат антибактериални свойства. Освен това, когато майчиното мляко се затопли в микровълнова печка на висока температура, се увеличава рискът от растеж на Е.coli.
Негативните ефекти от печките не свършват дотук… Смята се, че когато се претопля храна в микровълновата, поставена в пластмасов съд, се отделят канцерогени и други вредни токсини от пластмата. Те попадат в храната, а след това се абсорбират от тялото. Затова учените смятат, че когато се консумира храна, дори само затоплена в микровълновата печка, се увеличава рискът от рак.
В швейцарско клинично проучване изследователите изследвали хора, които трябвало да консумират храна, приготвена по различен начин, включително такава, която е загрята в микровълновата. Според резултатите хората, които приемали храна, преработена в микровълнова печка, били с понижение на червените кръвни клетки. Белите клетки пък били увеличени, а нивата на холестерола повишени. Затова се смята, че облъчването на храната от микровълновата може да доведе до промени в кръвта и сърдечната честота.
Счита се обаче, че тези променени нива са в рамките на безопасното, но може да причинят някои неразположения и състояния като нередовен сърдечен ритъм и болка в гърдите при редовно консумиране на храна, приготвена по такъв начин.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *