Ето защо не трябва да се пие мляко по време на настинка

Консумирането на млечни продукти може да влоши симптомите на настинка, установи група британски лекари.

Специалистите са разгледали връзката между интензивността на секрецията на слуз и развитието на настинка. Известно е, че антибактериалните ензими, съдържащи се в слузта, убиват микробите и предпазват хората от настинки. Ако все още е болно, тялото започва да произвежда прекалено много слуз, поради което болният започва да кашля, в гласа му става дрезгав.

От третия ден на експеримента половината от пациентите започнали да приемат дневно 350 милилитра краве мляко, а другата половина – соево. В същото време вкусът на двата продукта бил уеднаквен, така че участниците не знаели какво точно пият.

Всички пациенти попълнили въпросник, в който било необходимо да се оцени степента на слуз по скала от една до сто точки. В началото на експеримента броят на участниците леко се колебаел около 65 пункта, след два дни диета се понижили всички секрети (около 55 точки за двете групи) и след добавяне на млякото към диетата на участниците, техният брой се върнал до предишното ниво – до 63 точки, пише Zdrave.to. В същото време пациентите, които консумирали соево мляко, констатирали, че се чувстват по-добре.

„Това е доста впечатляващ резултат за относително кратък период от време. Разумно е да се заключи, че всеки пациент, който смята, че млякото предизвиква секреция на слуз, трябва да намали дневната доза мляко или напълно да изостави млечните продукти“, казва Фрос.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *