Ето защо не трябва да ядем горещ ориз

Оризът е една от универсалните храни, които можем да поднесем с почти всяко ястие. Той е не само вкусен, но и здравословен. Но оказа се, че има една голяма тънкост при консумацията му. Според Националната здравна служба на Обединеното кралство в никакъв случай не трябва да консумираме ориза горещ.

След като той е напълно сварен и е готов за консумация, не трябва да изчаквате да се охлади до стайна температура. Охладете го незабавно.

Бактериите, наречени Bacillius cereus, са организми, които започват да се размножават и процъфтяват при постепенното охлаждане на ориза. Това може да има доста неприятни последици: 24-часово хранително отравяне под формата на гадене, диария и повръщане.

Как да охладим ориза безопасно?

След приключване на кулинарната обработка на ориза, веднага го охладете. За целта може да го сложите в хладилник или да използвате течаща студена вода. Готовият ориз не бива да се съхранява повече от 4 дни в хладилник. Задължително е да го поставите в херметически затворен контейнер. Също така е важно да се отбележи, че всички храни – не само оризът – в крайна сметка имат по-малко вредни вещества, ако се охладят навреме. Тези принципи със сигурност не са трудни за спазване предвид факта, че оказват влияние върху здравето ни.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *