Ето защо чаят с лимон е вреден

Често прибавяме лимон към чая, защото знаем, че това е едно от най-ефективните лекарства срещу настинка. Много хора дори разчитат на тази напитка за отслабване. Лимонът има антиоксидантни агенти. Когато се добави към чая, разрушителният му ефект върху стомашната лигавица значително отслабва.

Отрицателното въздействие на лимонената киселина върху лигавицата е един от вредните ефекти на чая с лимон. Това е особено опасно за пациенти с гастрит.

Ето защо гастроентеролозите съветват да приемате чай с мляко и мед по време на обостряне на гастрит, но не и с лимон. При настинка много хора допускат грешка, залагайки на консумацията на чай с лимон в неограничени количества. Всъщност голямо количество от билковата напитка с лимон ще предизвика разстройство на нервната система, проявяващо се с безсъние и умора.

Танините в чая, които действат като кофеин, в комбинация с витамин С, са в списъка на подобряващите мозъка храни, съдействащи за съживяване на кръвообращението.

Пиенето на чай с лимон в големи количества в продължение на няколко дни може да се сравни с постоянната консумация на енергийни напитки. Но най-вредно е въздействието на чая с лимон върху зъбния емайл. Установено е, че този ефект е по-негативен, ако чаят се пие бавно в продължение на дълъг период от време. Ако консумирате чай с лимон по време на хранене, рискът намалява наполовина.

Колко чаши чай с лимон можете да пиете на ден?

Британски учени препоръчват не повече от три до четири чаши. В екстремни случаи са разрешени максимум шест чаши. Тази напитка не трябва да се консумира от жени по време на кърмене. Танините оказват негативен ефект върху крехката му нервна система на бебето. И по време на бременност, на жените не се препоръчва да консумират от тази напитка повече от две чаши на ден. Чаят с лимон повишава вътреочното налягане. Поради това е строго забранен за пациенти с глаукома.

И най-важното е, че тези, които са алергични към цитрусови плодове, също не трябва да посягат към коментираната напитка. Интересното е, че нито чаят намалява ефекта на лимонената киселина, нито лимонът намалява силата на чая, въпреки че добавянето на лимон прави цвета на чая много по-светъл.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *