Ето какво каза Тръмп за окървавените протести в Париж

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира горещите събития във Франция с участието на „жълтите жилетки”. По думите му, Парижкото споразумение за климата не носи никакви ползи на френската столица.

Американският лидер отбелязва, че французите не искат страната им да заделя крупни суми за държавите от третия свят за предприемането на мерки (както се предполага)  по опазване на околната среда.

Той написа това в социалната мрежа „Туитър“ на фона на преговорите за климата на ООН в Полша, където представители на близо 200 държави се събраха, за да се споразумеят за универсални правила, за да се съобразят с обещанията, които са записани в Парижкото споразумение за климата през 2015 г.

„Хората скандират: „Искаме Тръмп!”. Обичам Франция”, написа президентът в профила си в  Туитър.

В Париж и други големи градове напрежението на протестите ескалира днес подобно на гражданска война.

Полицията употреби водни оръдия срещу протестиращите “жълти жилетки”. Сблъсъкът е станал на булевард Марсо, в непосредствена близост до Шанз-Елизе. Полицията е използвала водните оръдия, след като протестиращите са започнали да хвърлят камъни и бутилки по органите на реда.

В стълкновенията са пострадали над 30 души, включително и журналисти. Според парижката прокуратура получените травми са със средна тежест.

Според френските власти около 31 хиляди души участват в антиправителствени протести във Франция днес. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Лоран Нунез и добави, че 700 души са били задържани.

“На национално ниво, включително и в Париж, имаме повече от 700 задържани , като около 31 хиляди души протестират общо в страната, осем хиляди от тях в Париж”, каза той пред телевизионния канал France 2.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *