HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Ето какво причинява инсулт

Още едно изследване свърза болестите във вътрешностите със състоянието на мозъка. Учените свързаха причината за често срещани проблеми с кръвоносните съдове в мозъка с колонии от бактерии в стомаха. Тези малформации на съдовете могат в крайни случаи да доведат дори до инсулти.

Но точното разбиране за механизма зад появата им може да помогне за разработването на лечение, което да ги спре преди да се появят. Учените са изследвали генетично модифицирани мишки, които са носили ген, който ги е правил резистентни срещу лезии в мозъка, но дори и сред тях няколко мишки са развили лезии.

Това, което са открили учените, е, че тези мишки са имали абсцеси в техните коремни кухини, причинени от инжектирания. Това е навело учените на мисълта, че възпаленията в коремните кухини може да са свързани с лезиите. За да тестват тази хипотеза, 16 от мишките са били заразени с жив щам на грам отрицателната бактерия Bacteroides fragilis, която обикновено се намира в стомаха.

От тях 9 са развили съдови лезии, което предполага, че бакетрията се е разпространила от мястото на началната инфекция така, че е засегнала растежа на клетките, които са съставяли кръвоносните съдове в мозъка, съобщава обектибг.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *