HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ЕТО КАКВО СЕ СЛУЧИ НА МАТУРИТЕ В ПИРИНСКО! Анулираха изпитната работа на 30-г. ученичка от ПГМЕТ – Петрич, за да завърши най-после, опитала да препише от телефон

1977 зрелостници от Пиринско се явиха на втората задължителна матура вчера. От 2134, подали заявления до 2-то ДЗИ по предмет по избор, не бяха допуснати 84, а 73 не се явиха. Най-много зрелостници – 611, избраха изпита по биология и здравно образование, 449 – география и икономика, 360 – английски език, 175 – философски цикъл, а 172-ма – математика. Най-малко бяха желаещите да покажат знанията си по физика – 14, по руски език – 8, и по испански – 5-има.

Заради намерен втори GSM е анулирана изпитната работа на един ученик, полагащ матура по география. Зрелостничката е на възраст около 30 години. Учила е преди време в ПГМЕТ – Петрич, но все още не е взела диплома за средно образование. Тя решила да ползва непозволеното техническо средство, за да препише и най-накрая да завърши, но опитите й били осуетени. При намирането на скрития телефон жената реагирала доста бурно и вдигнала скандал на квесторите в изпитната зала, но в крайна сметка била изгонена, а работата й е анулирана, научи „Струма“.

Припомняме, че на миналогодишните матури бяха анулирани общо 12 изпитни работи, докато сега са само 3 /2 на ДЗИ-то по БЕЛ и една на втория изпит/. „Имаме голям напредък“, коментира по този повод началникът на РУО Ивайло Златанов.

Изпитите по общо 13 предмета, от които зрелостници можеха да избират на кой да се явят, преминаха спокойно. Малко след 10 часа пръв от матурата по философия излезе абитуриентът от гимназията по строителство Илиян. Той обясни, че въпросите от двата модула не били трудни и справил с тях. „Есето беше на тема „Цялостното достойнство е в паметта на човека”. Не писах нищо и си излязох. Ако трябва да съм честен, мисля, че съм за „Добър” /3.50/. По БЕЛ също не останах за третия модул. Не се боря за отлични оценки. Засега не мисля да уча висше образование”, сподели дванадесетокласникът.

Зрелостникът от НХГ Костадин, празнувал бала си вечерта преди матурата, пък разказа, че написал есе от страница и половина по философия и 2 страници по БЕЛ, като се надява на оценки от „Мн. добър” /5/.

В 10 часа вчера започна националното външно оценяване по математика в 7 клас, на което се явиха 2537 от общо 2648 седмокласници в Пиринско. Изпитът бе от два части: първата – с 20 задачи, с продължителност от 60 мин., и втората /допълнителна/ – от 4 задачи, които учениците трябваше да решат за 90 мин. На втория модул, който е с допълнителна тежест при кандидатстването на детето в избрана гимназия, не се яви нито един седмокласник от общо 17 училища в областта. Задачи от допълнителния модул не пожела да решава нито един от 19-те ученици на IX ОУ, а 5-има изобщо не дойдоха на НВО-то.

30-те седмокласници на СУ – Брезница, 31 от СУ – Абланица и 40-те на СУ – Рибново също решаваха задачите само от първата част.

В ІІІ ОУ „Димитър Талев“ – Благоевград, което е най-голямо основно училище в областта, на НВО-то се явиха 113 седмокласници, като всичките останаха и за втория модул.

Учениците от 7 клас изглеждаха доста по-притеснени и развълнувани от абитуриентите. „Математиката е много по-трудна от българския език и литературата, затова ни е много притеснено”, признаха седмокласници от ІІІ ОУ. Оказа се, че голяма част от тях масово допълват подготовката си по БЕЛ и математика още от миналата година с частни уроци.

„Уча за НВО-то още от 5-и клас. Ходя и на частни уроци, струват по 15 лв. за час и половина, за последно бях на урок вчера. Боря се за шестици. Надявам се да продължа в Езиковата гимназия”, каза седмокласничката Виктория.

Съученикът й Борислав допълни, че също ходи на частни уроци, макар и по думите му да нямало голяма полза от тях. „По математика съм между „Среден” /3/ и „Добър” /4/, а по БЕЛ – „Мн. добър” /5/. Искам да уча в паралелката по изобразително изкуство на НХГ”, разясни ученикът.

В завидно добро настроение бяха футболистът Иван Костадинов и баскетболистът Страхил Здравков, които слушаха музика от мобилните телефони преди изпита и успокояваха съучениците си. „Не ходя на частни уроци, брат ми е дванадесетокласник в ПМГ и ми помага със задачите. Не съм притеснен, ще се справя”, коментира Иван и допълни, че още не е решил къде да продължи образованието си.

Очаква се резултатите от НВО-то да бъдат обявени в началото на следващия месец, а от ДЗИ – до 9 юни.

Припомняме, че с влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищно образование зрелостниците от професионалните гимназии могат да изберат за втора матура изпит по професия вместо общообразователен предмет. От тази възможност са се възползвали 559 дванадесетокласници, като 519 са допуснати до държавни изпити за придобиване на степен на професионална квалификация, които ще се проведат другия месец.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *