HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Ето какво се случи посреднощ в детско отделение в МБАЛ – Благоевград!

Майка на 5-месечно бебе от Благоевград предизвика пожар в болнична стая, по чудо 35-имата пациенти в детско отделение на благоевградската болница са невредими.

Огненият инцидент станал малко след полунощ в МБАЛ – Благоевград. 18-годишната майка Росица Георгиева оставила без надзор електрическа печка, която поставила директно върху болничното легло до бебенцето й Стойчо. Първо се запалили завивките, тлеещият огън обхванал и матрака, прогоряла и конструкцията на болничното легло. Екипът начело със завеждащата д-р Христина Марянова успял да овладее лумналия пожар, медиците потушили пламъците и евакуирали с помощта на пожарникари малките пациенти от първия етаж на сградата. Опожарената болнична стая вчера бе необитаема, а прозорците широко отворени заради силния мирис на изгоряло.

За инцидента са информирани и службите към община Благоевград, административни медиатори са пристигали своевременно в болницата, за да разговарят с 18-годишната майка.

„Още не знам какво се случи, благодарение на една жена и на лекарите детенцето ми сега е живо, слава на Бога, че ми помогна”, каза майката. Тя все още не осъзнава риска от оставената печка без надзор и опасността да запали цялата сграда със спящите майки и бебета, в същия корпус се намира и акушеро-гинекологично отделение.

Росица Георгиева продължава разказа си: „Смених дрешките на бебето около 21,30 часа и го оставих да спи на моето легло. Като го пипнах, ръчичките му бяха студени, затова взех печка от съседна стая, тя не е моя, за първи път я взимам. Вечерта майки се събираме да си говорим, в стаята сме още братовчедката Румяна и Миглена, техните деца също спяха. Оставих печката в единия край на леглото изправена, в другия край на леглото спеше Стойчо. Бях в тоалетната в друга стая, когато Миглена чула, че нейното бебе плаче. При влизането й от силния удар на вратата в рамката на леглото сигурно печката се е обърнала и запалила завивките. Дочух, че Миглена се развика: „Пожар, пожар!”. Тя беше взела нейното дете, другата жена също си бе взела бебето. Развиках се, че и моето дете е вътре, и една от майките, Стоянка, която същия ден дойде в болницата, го изнесе навън, още не мога да се успокоя. Сама отглеждам детето си, помага ми майка ми Галя, живеем в Благоевград. Ходила съм на училище във Второ ОУ и в Девето, имам и личен лекар, д-р Бекярова”, разказа Росица.

Началникът на детско отделение д-р Христина Марянова поясни, че по време на визитация е разговаряла с всяка майка. „В 22.00 часа всички майки са предупредени да си лягат, но тези на първия етаж се събрали да си говорят. Росица е придружител на 5-месечното си бебе, на което се провежда болнично лечение вече 12 дни в детско отделение, има усложнение от вирусна инфекция, снощи оставила печката върху леглото и излязла с другите две майки от стаята”, каза д-р Марянова.

„Инструктирани сме как да действаме при пожар и бедствена ситуация, веднага спрях шалтера, за да прекъсна електрозахранването, и в задименото помещение заедно с още две медицински сестри и санитарката загасихме пламъците, леглото гореше. Отделението е пълно, 35 деца се лекуват в момента, вторият етаж не е засегнат и не се наложи да извеждаме навън пациентите, евакуирахме само майките и децата от първия етаж. Пристигнаха огнеборците, но ситуацията вече бе овладяна, не допуснахме да има паника. Отделението не е задимено, от огъня има поражения единствено в стаята, където е печката, тя е подпалила леглото. Ще се извърши ремонт на тази стая”, заключи д-р Марянова.

„Информиран съм за инцидента през нощта, взети са спешни мерки и благодарение на бързата реакция на колегите от отделението няма обгазени деца”, каза директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. Той уточни, че в конкретния случай майката е проявила безотговорност, тя не е посещавала редовно училище, забременяла е преди да навърши пълнолетие, липсата на компетентност и грамотност води и до безхаберие. За съжаление безотговорността й е застрашила сигурността на други майки и техните деца.

Вчера майките от съседните стаи също потвърдиха, че по време на инцидента Росица е била извън стаята. „Изплашихме се, защото беше страшно, вътре – задимено, а навън тъмно и студено, наложи се да стоим няколко минути с децата си на ръце в двора, добре че бързо ни върнаха по стаите”, каза Ваня, майка на 2-годишно момиченце от Благоевград.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *