Ето какво трябва да направят шефовете, ако хората им работят в жегите

аботодателите трябва да предприемат мерки за безопасна работа при червен и оранжев код за опасно време, напомнят от Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда. При червен или оранжев код за опасни метеорологични явления, при работа на открито работодателите трябва да преценят доколко високите температури застрашават живота и здравето на работещите и да предприемат мерки за минимизиране на рисковете, пише пик. Мерките включват създаване на подходяща организация на работния процес, включително осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност; осигуряване на подходящо работно облекло и на места за почивка; осигуряване на питейна вода, както и топли и студени напитки и други течности за възстановяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма.

В закрити помещения работодателите са длъжни да поддържат оптимална температура. При работа на закрито градусите през топлия период трябва да бъдат между 18 и 25, като стойностите варират според типа работа – лека, средна или тежка. Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса, но има определени и изключения.

Според тях при много високи температури навън, в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса. Контрол върху микроклимата в предприятията се осъществява както по сигнали, така и в рамките на планирани проверки. Той е приоритет и при контролната дейност в строителството и в селското стопанство, където основно се работи на открито, припомнят от институцията.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *