Ето какво ще се случи с тялото ви, ако спрете кафето

Кафето е любима напитка на много хора. Повечето се събуждат с него, а също така това е повод да се видят с приятели или да поддържат бодростта си по време на работния ден. С кофеина обаче не трябва да се злоупотребява и това го знаят дори и малките деца. Някои хора се стремят да намалят количеството му, а други пък го изключват изцяло от менюто си.

Ето какво ще случи с организма ви, когато го намалите или спрете.

Кръвното спада Кофеинът е стимулант, който въздейства на нервната система, а оттам и на сърдечно съдовата. Прекалената консумация на кофеин повишава налягането. Ако го намалите или направо спрете, то и кръвното ви може да се нормализира.

Ще спите по-добре Ако не пиете кафе следобед или вечер, то ще спите по-добре. Нервната система ще е спокойна и няма да се въртите в леглото цяла нощ. Ако не можете да спрете кафето напълно, то нека последното за деня да ви бъде около 13-14 часа.

Зъбите ще са ви по-здрави Кафето е киселинна напитка. С течение на времето то уврежда емайла на зъбите и оттам те стават по-податливи на кариеси. Кафето вреди и на венците ви, тъй като до известна степен е предпоставка за развитието на възпаления.

Може да отслабнете от него Кафето само по себе не съдържа почти никакви калории и можете да отслабнете от него, ако го пиете чисто. Много хора добавят различни подсладители и с това кафето става калорично. Няма да се чувствате толкова изнервени Кафето е стимулант и кара надбъбречните жлези да отделят повече адреналин и кортизол. В резултат на това вие ставате по-изнервени, тревожни, развълнувани или напрегнати. Когато ефектът на кафето отмине вие се чувствате без енергия, нямате желание за нищо и т.н. Колкото повече кафета на ден пиете, толкова и амплитуди ще имате.  Когато спрете кафето, ще сте и по-спокойни.

Ще страдате по-малко от главоболие Да, кофеинът често го има в някои лекарства за главоболие, но когато прекалявате с него, то ще се случи обратният ефект. Ако спрете кафето, ще имате главоболия, тъй като това е заради кофеина, който ви липсва. Скоро този ефект отминава, защото и стресовите ви хормони са в норма. Ще разберете също, че не се нуждаете от конски дози кафе, за да сте енергични, успешни и щастливи.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *