Ето какво ще се случи с тялото, когато сте вегани

Едно от най-популярните течения в храненето напоследък е веганството. Все повече хората започват да го изповядват и ако и вие сте решили да започнете, вероятно се питате какво ще се случи с тялото ви. Промени ще имат и в следващите редове ще ви запознаем с тях. Да си веган означава да се откажеш от всички животински продукти – месо, млечни храни, яйца и т.н. Всички ценни и необходими на организма елементи, които досега сте си набавяли от животински продукти, трябва да бъдат заменени с такива на растителна основа. Промените от веганството за организма са няколко:

По-добро здраве на чревната флора – растителните храни са много по-богати на полезните на червата и стомаха фибри. Те набавят за организма добри въглехидрати и чревни бактерии, които подобряват функционирането на чревната флора и благоприятстват нейното здраве. Сваляне на излишни килограми – разбира се, че веганството ще се отрази на теглото ви, особено в началото, защото е свързано с цялостна промяна на менюто и консумираните продукти. Стига да се храните правилно може да поддържате едно здравословно тегло и да имате хубава фигура.

По-здраво сърце – консумацията на повече плодове и зеленчуци, както и източници на фибри, се отразява благоприятно върху сърдечното здраве. Холестеролът и захарта се поддържат в нормални граници, което намалява риска от поява на проблеми със сърцето. По-силно усещане на вкусовете – интересен факт е, че хората, които се осланят на веганство и вегетарианство, имат по-добре изразени вкусове. Този вид промяна в хранене оказва въздействие върху вкусовите рецептори. Това е породено от факта, че храненето с растителни продукти изчиства небцето и така усещате вкуса на храната много по-интензивен.

Все пак, веганството има и своите възможни рискове или т.нар. негативни последствия: Намалена костна плътност – заради ограничаването на животински продукти, съдържанието на полезните за костите вещества в организма ви ще намалее. Хубаво е да се допитате до специалист как да постъпите и с какви храни да замените животинските, за да си набавяте необходимото количество цинк, калций, желязо, витамини B12 и D. Недостиг на витамин B12 – той е важен за правилното функциониране на основните системи в организма – нервната, храносмилателната, сърдечносъдовата, както и за функциите на мозъка и производството на червени кръвни телца. Обикновено се среща в млечните храни и в месото. Когато откажете тези храни, неговото съдържание в организма ще намалее и трябва да намерите начин да си го набавите. Кожни проблеми – промяната в храненето може да доведе и до хормонални промени, които да се отразят директно върху кожата. Възможно е да забележите поява на зачервявания, обриви, акне и други възпаления.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *