Ето как да мием ръцете си по-ефективно

Микробиолози от университета на Орегон поясниха как да се мият ефикасно ръцете, за да се предотврати увеличаването на болестотворните бактерии, пише СайънсАлърт. Учените са на мнение, че повечето хора не почистват внимателно кожата на дланите си от патогенните микроби.

Съществуват две основни стратегии за борба с микроорганизмите, които се размножават по повърхността на кожата. Първата стратегия е свързана с намаляване броя на бактериите чрез измиване на мръсотията с вода и сапун.

Това е достатъчно, за да се ограничи рискът от инфекциозна диария.

Втората стратегия предвижда по-ефикасно унищожаване на микробите с помощта на продукти, съдържащи антибактериални вещества – хлор, пероксид, триклозан.

Антибактериалните препарати обаче допринасят за поява на устойчиви болестотворни бактерии и могат да увредят здравето. Установено е, че веществото триклозан, съдържащо се в сапуни, пасти за зъби и дезодоранти, променя хормоналния баланс у животните.

Специалистите препоръчват ръцете да се овлажнят с вода и да се нанася сапун върху кожата в разстояние на 20-30 секунди, преди да се измият и да се избършат с хартиени кърпички.

В случай че не се разполага със сапун и вода, трябва да се използва дезинфекциращо средство, съдържащо спирт.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *