Ето как да разберете, че стареете по-бързо от нормалното

Стареенето не е толкова ужасяващ процес, колкото повечето хора си представят. Най-важното е да остаряваме правилно!

Старостта не идва внезапно – бам, и вече сме немощни старци.

Неумолимото време ден след ден отнема по малко от силите и здравето ни и постепенно започваме да разбираме, че вече не сме онзи бодър и всемогъщ човек, който може да не спи цели два дни преди крайния срок, а след това да празнува предаването на проекта си с обилно количество алкохол. 

Има няколко важни фактора в храненето и в начина на живот, които или постоянно забързват биологичния ни часовник, или му позволяват да се забави. Това явление все по-често се описва с термина автофагия – естествен за човешкия организъм процес по почистване на клетъчните отпадъци, като например излишни протеини и мъртви клетки.

И колкото по-активно се извършва това “почистване”, толкова по-ниска е скоростта на стареене и рискът от различни заболявания, запасите от енергия са по-големи, а състоянието на кожата и фигурата е по-добро.

Как да разберете, че тялото ви започва да старее?

Борите се със сухата си кожа

Първият очевиден признак на стареене е свързан с най-големия орган в тялото – кожата.Тя е надеждна бариера срещу всички негативни влияния от външния свят, извежда токсините, контролира температурата и е отражение на случващото се в човешкия организъм.

Първият етап на проблема с преждевременното стареене е суха, сърбяща, люспеща се и раздразнена кожа. А продължението на всичко това е бръчки и отпусната кожа. 

Истинско престъпление е да игнорирате тези сигнали!

Обърнете внимание на промените, които настъпват. Не се колебайте да посетите вашия козметик или диетолог, за да получите персонален съвети, като например кои храни могат да помогнат за увеличаване на производството на колаген, за удвояване на хиалуроновата киселина и успокояване на възпалителните процеси. 

Прекарвате много време в седнало положение 

Заседналият начин на живот се превърна в най-новия лош навик на обществото.

Според статистиката, повече от 70% от деня си прекарваме седнали – в колата или в обществения транспорт, зад бюрото в офиса или на дивана пред телевизора. А това допринася за ускоряване на стареенето и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, влияе върху теглото, високото кръвно налягане, кръвната захар и високия холестерол.

Хубаво е от време на време да се раздвижвате. Вземете си степър, отделете 20 минутни за разходка в обедната почивка, а вечер правете кратки HIIT тренировки. Всичко това ще ви помогне да предотвратите преждевременното стареене 

Очите ви са зачервени, а погледът – уморен 

Гледате се в огледалото и осъзнавате, че очите ви са постоянно зачервени, подути или изглеждат уморени. Свежият и искрящ поглед е един от признаците на младостта!

Очите са не само огледало на душата, но и детектор за преждевременно стареене. Много експерти са на мнение, че редовното зачервяване говори за възпаление и признаци за дисфункция на щитовидната жлеза. 

За да се справите с проблема, се запознайте с алкалната диета и включете в менюто си необработени продукти. Сладките картофи, краставици, бадеми, орехи и чесън могат да помогнат значително в борбата с възпалението и свързаните със стареенето здравословни проблеми.

Имате проблеми с концентрацията 

Забравянето и разсеяността са характерни не само за възрастните хора, но и са един от сигурните признаци на ускорено стареене в по-млада възраст, особено когато живеем под стрес. Освен това, колкото по-стари ставаме, толкова повече се влошава здравето на мозъка. 

И ето, че вече не можем да си спомним името на любимия си актьор или филма, който обожаваме, телефонния номер на майка си…Информация, която винаги е била на наше разположение, постепенно изчезва от употреба. 

За да се справите с проблема, започнете да четете повече и да тренирате паметта си. И добавете към менюто си храни, богати на стимулиращи мозъка хранителни вещества, на първо място Омега-3.

Теглото не мърда

Може да се придържате към строга диета с години и да тренирате редовно, но изведнъж забелязвате, че ви е все по-трудно да поддържате форма. А няколкото излишни килограма, дори с аскетичен начин на живот, не си отиват. Освен това – изведнъж имате и корем!

Метаболитните и хормонални промени също дават своя принос и възрастовите отлагания стават все по-забележими именно в областта на корема, тъй като са свързани с функционирането на червата.

Обърнете внимание на талията си. Решението може да бъде периодично гладуване, което може да разкрие истинския метаболитен потенциал на организма ви. /jenata.blitz.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *