Ето как да се храним по време на Коледните пости

На 15-ти ноември започнаха Коледните пости. Те продължават до 24 декември – Бъдни вечер.

По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.

15-22 ноември – спазва се строг пост

23 ноември – 19 декември – позволено е вино, риба и морски дарове – с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.

20- 24 декември – отново спазваме строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.

25 декември – вече може да се блажи – т.е хапва месо и млечни продукти Храни, които бихте могли да консумирате по време на пост:

хляб – всякакъв (освен тези, на които изрично е упоменато, че съдържат яйца или мляко);

плодове – всякакви; зеленчуци – всякакви, поради сезона най-често предпочитани са картофите, зелето и боба;

„млечни“ продукти на растителна основа – продават се във почти всички по-големи вериги магазини;

соеви продукти – от мляко, през тофу, както и соева кайма, соеви парченца, соеви шницели, също се намират и соеви кренвирши;

паста и макарони – освен ако изрично не е упоменато на опаковката, то трябва да знаете, че макаронените изделия не съдържат яйца и други животински продукти и са идеални за постната трапеза;

риба – всякакъв вид, но само в разрешените за риба дни;

олио и зехтин – отново само в разрешените дни;

ориз – всякакъв;

всякакъв вид зърнени продукти като брашно, жито, овесени ядки, пшеничен зародиш, нахут и много други;

ядки – всякакви;

сладки храни не съдържащи животински продукти като например локум (не всички, но повечето видове), халва, мед, всякакъв вид сладка;

сладкиши приготвени с брашно, захар и мая, без яйца и млечни продукти;

локумените вафли, но без шоколадова заливка могат да се вместят в постното ви меню.

Шоколадите обаче, както и всички видове вафли и други подобни не влизат в графата позволени храни.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *