HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Ето как лесно у дома да открием загубена вещ

Напълно възможно е да използваме нещо всеки ден, например ключовете от вкъщи, но така да стане, че да ги изгубим. Започва едно голямо търсене, притеснение, че сега трябва да подменяме бравата, което ще струва допълнително пари и още главоболия с една изгубена, но важна вещ. Истината е, че в забързаното ежедневие на всички ни се случва да изгубим нещо или по-точно да го оставим механично на място, за което после не можем да се сетим.
Според ново изследване съществува една много лесна възможност да открием загубена вещ.
Учени от университета в Абърдийн са установили, че когато хората търсят някоя вещ губят твърде много време в “ровене” в подредената част на дома.
Търсенето на изгубена вещ в най-използваемите шкафове или подредени стаи се оказва непродуктивно, пише Independent, цитиран от vesti.bg.
Всичко, от което се нуждаем в търсенето на изгубена вещ е, да отворим най-разхвърляните шкафове и килера, ако имате такъв.
“Ако искате да откриете ключовете си, то потърсете в областите на вашия дом, в които има най-много вещи”, казва авторът на проучването Ана Новаковска.
Учените са провели проучването сред студентите. Изследователите наблюдавали как реагират очите на избраните студенти, когато трябвало да намерят предмети, които се намират специфични места – разделени на две “целеви линии”, на които са разположени обектите. Едната линия е по-лесно видима, а другата – по-трудно.
Чрез проследяване на движенията на очите, изследователите открили, че дори когато целевата линия е по-трудно доловима, участниците са отделили същото време за намиране на предмети и при по-лесно видимата и при по-трудно видимата линия.
Авторите на проучването са стигнали до заключението, че добрата стратегия за търсене на нещо в дома е да огледате първо най-неорганизираните части, а след това всичко останало.
“Ако ключовете ви са в подредената част на дома, то вие ще ги забележите с периферното си зрение, няма да има нужда да ги търсите изобщо. Търсенето на лесните места няма да ви даде нова информация”, казва още Ана Новаковска.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *