HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Ето как SMS-ите да ни излизат по-евтино!

Писането на кратки текстови съобщения е по-изгодно с букви от латиницата, вместо с кирилица на чист български език. Това стана ясно, след като във Фейсбук започна дискусия от потребители на мобилните оператори защо компаниите таксуват на различни цени съобщенията, написани с латински букви и на български език.
Въпросът беше отнесен и до регулатора в сектора – Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).
“Дължината на кратките текстови съобщения и кодирането на различни езици са определени в международните стандарти. В едно кратко текстово съобщение могат да бъдат предадени до 160 символа на латиница и до 70 символа на кирилица. В този аспект може да се каже, че писането на латиница излиза по-евтино”, отговори Веселин Божков, председател на КРС.
Според него не може да става дума за някакво дискриминационно отношение към българите или към гражданите на останалите страни членки на ЕС, в чиито азбуки има повече символи от основната латиница.
Потребителите трябва да знаят, че съобщение на латиницата се кодира със 7 бита, а на кирилица с 16 бита. Когато есемесът има повече от 160 символа за латиница и 70 за кирилица – автоматично започва ново съобщение, пише Пик.
С 16 бита се кодират и съобщенията на гръцки, както и на азбуки, които имат допълнителни символи на латиница – като Полша, Чехия, Словакия, Унгария, прибалтийските държави.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *