Ето кое е най-вредното натоварване за гръбнака

Стоенето на стол като натоварване за нашия гръбнак е второто по вредност след тежкия хамалски труд, заяви проф. Явор Енчев, началник на клиниката по неврохирургия във варненската университетска болница „Света Марина”.
В Клиниката по неврохирургия най-много са пациентите с гръбначни заболявания. Една от причините е застоялият начин на живот, пише Дарик.
Стоенето на стол има своите правила и особености. Натоварва сериозно гръбнака и води до неговото системно увреждане. Болките в кръста са леката форма на тези оплаквания, посочи специалистът. Той посъветва всеки, койот работи на стол, да инвестира в удобен ергономичен стол и да се опитва да спазва правилната стойка при стоене. Тя не е 90 градуса, нито приведен напред. Гръбнакът трябва да бъде леко отпуснат назад, около 120 градуса, за да бъде съхранена извивката в пояса.
Физическата активност като ходене и бягане помага, но не бива да се прекалява с тях. Масажите са част от физиотерапията, която е мощен инструмент за лечение. Той трябва да бъде използван максимално, преди да се пристъпи към хирургията, отбеляза проф. Енчев. Неговите впечатления са, че масажи се предлагат от хора, които нямат съответната професионална подготовка, а това може да доведе дори до обратен ефект.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *