Ето кой е новият директор на НАИМ

Доц. д-р Христо Попов е новият директор на Националния археологически институт с музей при БАН, съобщиха от институцията.

На 2 декември е изтекъл вторият и последен мандат на доцент д-р Людмил Вагалински (декември 2010 – декември 2018) като директор на НАИМ-БАН. Доц. Попов е избран за нов директор на заседание на Управителния съвет на БАН, състояло се на 8 ноември.

Попов има магистърска степен по история, специализации по стара история, палеобалканистика, тракология и археология от СУ “Св. Климент Охридски”. В периода 1996-2000 г. е бил редовен докторант в Секция за тракийска археология на НАИМ-БАН. От 2001 г. е доктор, с тема на дисертацията “Урбанизация във вътрешните райони на Тракия и Илирия през Vт-т в. пр. Хр.” и научни ръководители доц. д-р Мечислав Домарадски и проф. д-р Петър Делев. Бил е стипендиант на Австрийската програма за академичен обмен през 1999 г., в Института за класическа археология на Виенския университет. През 2003-2004 г. е стипендиант на фондации Херти и Александър фон Хумболдт; специализация по археометалургия в Семинара за пра- и ранна история на Вестфалския университет, Мюнстер, Германия и в Немския музей за минно дело, Бохум.

Доц. Попов работи в Секцията за тракийска археология от края на 2000 г. В периода 2004-2005 г. е бил и.д. пом.-директор на НАИМ-БАН. От 2012 г. е доцент в Секция за тракийска археология. През 2015 г. е назначен за зам.-директор на НАИМ-БАН. Специалист е по селищна археология и археология на минното дело и използването на минерални ресурси през различни исторически периоди.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *