Ето кой и защо не трябва да яде авокадо

Авокадото е един от онези екзотични плодове, които напоследък са доста популярни. Човек, който обаче е далеч от здравословното хранене, вероятно ще го нарече безвкусна храна.
Всъщност обаче авокадото е склад на полезни вещества. И в комбинация с някои продукти се превръща в изискано ястие. 
Авокадото е чудесен източник на здравословни ненаситени мазнини. 100 г плодове съдържат 14,7 г мазнини. Например това е почти 1/3 от дневните нужди на човек. В същото време авокадото съдържа и протеини и фибри, които подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт. Също така помага за нормализиране на телесното тегло.
Освен това тази храна съдържа много калий. Тялото се нуждае от него, за да поддържа водния баланс. Един плод от авокадо съдържа повече калий, отколкото банан. Въпреки че последният се счита за един от основните източници на този важен микроелемент.
Aвокадото е богато на антиоксиданти, които помагат за намаляване на риска от неприятни заболявания. То съдържа още фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо и витамини A, C, K, PP, E, B.
А комбинацията от авокадо с някои храни позволява да се усвоият повече ползи от тях. Как работи? Например, мастноразтворимите витамини А, Е, D и К имат нужда от мазнини, които да ги разграждат и да се усвоят пълноценно.
Следователно салата с моркови, чушки, домати и билки може да бъде подправена с масло от авокадо. Плюс това, текстурата на авокадото го прави прекрасен сос. Просто смелете плода в блендер с щипка сол, червен пипер и лимонов сок.

Кой не трябва да яде авокадо
На първо място, предупрежденията се отнасят за хора, склонни към алергии. Особено когато става въпрос за цитрусови плодове. Най-добре е да въвеждате авокадо във вашата диета постепенно, като наблюдавате реакцията на организма. А най-лесният начин е да си направите тест, за да видите дали можете да ядете авокадо.
По-добре е да изключите авокадото от диетата на бременни жени и кърмачки. Тази предпазна мярка обаче действа, ако преди почти не сте яли този плод. Ако той винаги е присъствал във вашите ястия, няма от какво да се страхувате.
Ако планирате да включите авокадо в диетата си, научете как да изберете правилния плод. Най-добре е зелените плодове да се съхраняват в хладилник.
Може да купите килограм авокадо и при нужда да вадите по един плод, който узрява перфектно на тъмно място. Ако искате да ускорите този процес, поставете авокадото в картонена кутия заедно с ябълка или круша.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *