Ето простите правила, удължаващи живота с 10 години

Понякога простите решения са единственият отговор на някои въпроси.

Как да живея по-дълго и здравословно?

Отговорът на този въпрос не е някаква вселенска тайна, тъй като не трябва достъп до мистериозно познание, а изисква предимно дисциплина и самоконтрол.

На подобни размисли навежда проучване на Факултета по обществено здраве към Harvard University, което извежда пет навика, имащи силата да удължат живота с 10 и повече години, пише profit.bg.

Изследването се базира на данни, събрани в последните 34 години от 78 хил. жени, и информация за 44 хил. мъже, отразяваща период от 27 години.

Резултатите показват кореалция между здравословното поведение и сърдечните заболявания. Жените и мъжете, които водят здравословен начин на живот, имат 82% по-нисък шанс да починат от сърдечни заболявания и 65% по-малък шанс да починат в резултат на рак, спрямо тези, които не водят здравословен начин на живот, сочат наблюденията, обхващащи приблизително 30-годишен период, предава CNBC.

Проучването посочва пет прости навика, които могат да удължат човешкия живот с 10 или повече години:

1. Хранете се здравословно

Това не е толкова лесно, колкото звучи, особено когато ходите на работа, имате грижи със семейството и социалните си анганжименти. Така да грабнете сандвич от веригата за бързо хранене или пиенето на кафе в късните часове на деня се явяват вредни навици, които твърде често попадат в ежедневието.

Проучване, публикувано в британския журнал The Lancet, сочи, че лошото хранене е причина за един на всеки пет смъртни случая. Това може да доведе и до високо кръвно налягане и диабет.

Правилното хранене, според проучването, включва минимално обработени храни, като плодове, зеленчуци, зърнени култури, ядки и естествени източници на протеини, като риба и боб.

2. Упражнения всеки ден

Жизнено важно е да отделите време за упражнения. Дори най-успешните бизнесмени в света намират време да тренират ежедневно.

Проучване на National Cancer Institute посочва, че дори минималните тренировки всеки ден удължават живото с 4.5 години.

Основната идея на начинанието е избягването на физическата неактивност, което е основен проблем за всички, които работят на бюро. Възможните решения включват ходенето пеша или посещението на фитнес 30 минути преди или след работа.

3. Поддържайте здравословно тегло

Според проучването на Harvard, контролът над теглото значително намалява риска от диабет, намялава рисковите сърдечносъдови фактори и възможността за рак на гърдата.

Здравословното тегло е различно за всеки човек, но по данни на Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта в САЩ, индекс на телесната маса (BMI) между 18.5 и 24.9 се води здравословен.
Контролът над килограмите може да ви помогне да живеете по-дълго и пълноценно, но не се вманиачавайте в това, тъй като проучване, публикувано в International Journal of Obesity, сочи, че хората, които се вторачват в теглото си, обикновено наддават повече.

4. Ограничете алкохола

Понякога е трудно да обърнете гръб на алкохола, тъй като той съпровожда всякакви моменти от ежедневието – конференции, празненства, разговори и прочее. Някои дори разчитат на алкохола за социалните си контакти.

Той обаче крие много рискове за здравето ви, като увеличава риска относно няколко вида рак. Ако спрете да пиете обаче, ще влезете в нелоша компания. 88-годишният милиардер Уорън Бъфет също избягва алкохолните напитки.

5. Не пушете

Живеем във времена, в който рисковете от пушенето са известни на абсолютно всички. Този вреден навик носи със себе си високи рискове за вашето здраве.

Отказването на цигарите обаче невинаги е лесна работа, особено ако сте пушач от дълго време. Дори най-известните световни лидери водят същата битка. Един от тях Барак Обама, който през 2017 г. се похвали, че е успял да спре цигарите.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *