Ето с колко се удължава животът, ако спрем месото

Хората, които не сядат без месо на масата, особено обработено, живеят средно с три години и половина по-малко от вегетарианците, съобщава Science Daily като цитира данни от ново изследване на специалисти от Мейо клиник.

Учените анализирали данни от проучвания, в които се оценява влиянието на месото и вегетарианството върху продължителността на живота. Те съпоставили резултатите от 6 изследвания, обхванали общо над 500 хил. души и така стигнали до извода, че консумацията на червено месо води до увеличаване на смъртността.

Част от изследванията показват, че негативно влияние има не само обработеното месо ( бекон, наденички, колбаси, шунка/сланина), но и необработеното. По информация на друго проучване, фокусирано върху причините за смъртността от сърдечно-съдови заболявания и исхемична болест на сърцето, рискът се увеличава само при употребата на обработено месо, пише Science Daily.

Независимо от известните различия в данните, резултатите до голяма степен са сходни и дават основание да се говори за безусловни ползи от отказа от месо.

Така например, няма спор между авторите на различните изследвания, че вегетарианците, придържащи се към своя режим на хранене повече от 17 години, живеяг по-дълго, обобщава изданието.
Мениджър Нюз

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *