Ето 6 причини да ви закъснява, освен бременност

Чакането на месечния цикъл, когато не се опитвате да забременеете, е като проклятие и благословия едновременно.
Хем знаете, че ще ви боли и ще се чувствате дискомфортно 5 дни, хем го чакате с нетърпение, защото щом дойде, значи няма бебе. А в някои случаи това е добра новина.
Причините за закъснението на цикъла може да са най-различни и не всички да са свързани с бременност.
Ето ви няколко от тях, които да отхвърлите преди да започнете да се притеснявате и да си купувате тест за бременност. И запомнете – ако закъснението е повече от 5 дни и тестът за бременност е отрицателен, посетете лекар. Колкото по-рано, толкова по-лесно е да се лекува всяко състояние.
Вижте причините:

Рязка загуба на тегло или интензивни упражнения – Ако сте се подложили на строга диета (което не препоръчваме) или по друга причина рязко сте отслабнали, е нормално цикълът ви да закъснее. Ако наскоро сте започнали да тренирате по-инзтензивно от обичайното за вас, също може да имате проблем с точността на цикъла. Това е така, защото тялото има естествени механизми да ви предпазва от забременяване когато тялото е подложено на екстремен стрес, каквито са за него гладуването и физическото натоварване.

Стрес – Като заговорихме за стрес, влияние оказва и психическото ви състояние. Голямо и страшно събитие в живота ви – раздяла, смърт на близък човек или подобно може да попречи на хипоталамуса да регулира правилно хормоните, отговорни за месечния цикъл.

Проблем с щитовидната жлеза – Тя се намира на шията и отговаря за метаболизма. Взаимодейства си с много други системи в тялото, благодарение на които процесите протичат правилно. Повишена или намалена функция на щитовидната жлеза може да се отрази на месечния ви цикъл. Здравето на щитовидната жлеза е от особено значение и за зачеването, така че се грижете за нея. Иначе казано – не се ядосавйте и примейате достатъчно йод. 

Синдром на поликистозните яйчници – Това е хормонално смущение на яйчниците, което води до липса на месечен цикъл или нередовен такъв. Освен нередовната менструация, други симптоми на поликистозните яйчници са прекомерно окосмяване по лицето и гърдите, невъзможност за отсклабване, проблеми със зачеването. Състоянието се лекува, просто трябва да посетите личния си гинеколог навреме.

Противозачатъчните – Ако сте започнали нови, не е невъзможно да пропуснете един цикъл докато тялото ви се нагоди. Някои таблетки имат нарочен такъв търсен ефект – по-малко менструации на годишна база.

Ранна менопауза – Менопаузата обикновено настъпва към 50-55 години, но за някои жени тя идва много по-рано. Нередовен цикъл, горещи вълни, влагалищна сухота са друга част от симптомите. Разбира се, каква е точната причина за нарушения ви месечен цикъл може да определи само гинеколог.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *