ЖАЛБА ДО КЗК! Фирма с 300 лв. капитал блокира поръчка на община Благоевград за 8 млн. лв. за избор на оператор за компостиращата инсталация в новото сметище край с. Бучино

Жалба на столично дружество до Комисията за защита на потребителите блокира поръчка на община Благоевград за 8 млн. лв. за избора на оператор, който да експлоатира компостиращата инсталация в новото сметище край с. Бучино за срок от 5 години. Това стана само 5 дни преди датата за провеждане на обществената поръчка, обявена от община Благоевград в края на април.

Жалбата е депозирана от регистрираната през 2018 г. на адрес в жк „Редута”, район Слатина, с 300 лева капитал фирма „Ем Си Ейч” ООД. Собствениците Христина Рангелова и Калин Върбанов обжалват процедурата в 20 листа, за която от кметството твърдят, че заложените критерии и изисквания изцяло са съобразени с нормативните документи.

Поръчката на община Благоевград е с прогнозна стойност 8 085 092 лв. с ДДС, а провеждането й се отлага до произнасяне на КЗК. Ако решението се обжалва, чакането ще се удължи до окончателното становище на Върховния административен съд, а това ще отнеме най-малко 3-4 месеца. Не е ясно дали „Ем Си Ейч” ООД изобщо смятат да кандидатстват за изпълнение на поръчката, тъй като всеки има право да обжалва подобни процедури. Предметът на дейност на дружеството, посочен в Търговския регистър, обхваща всичко, позволено от закона – от търговия и търговско представителство и посредничество през транспортна дейност, ресторантьорство и хотелиерство, та чак до рекламна дейност.

В изискванията към участниците в обществената поръчка общината е посочила изрично, че трябва да имат опит в извършване на идентични дейности и през последните 3 г. да са изпълнили поне една подобна услуга.

Изграждането на сградата на компостиращата инсталация в депото за битови отпадъци, което обслужва общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, е на финала и в петък е насрочена приемателна комисия за сградата. Процедурата трябваше да се състои още през януари, но дни преди това от близкия скат се отцепи скална маса и потроши покрива на навес до компостиращата инсталация. Оказа се, че изградената защитна стена е висока едва около 2 м и е абсолютно недостатъчна, за да предпази съоръжението от свличащия се скат. Оглавяваното от Бойко Борисов тогава правителство спешно отпусна 1,7 млн. лв. за изграждане на подпорна стена и с процедура за пряко договаряне поръчката бе възложена от община Благоевград на столичното дружество „Балканика енерджи” АД, представлявано от Аглика Георгиева.

До момента депото край с. Бучино е погълнало близо 83 милиона лева.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *