Жеги, над 51 градуса в Саудитска Арабия

Най-малко 550 поклонници са починали вследствие на високите температури по време на ежегодното поклонение хадж в Саудитска Арабаия. Горещата вълна обхвана части от САЩ, Европа и Балканите, съобщава БНР.

До 51,8 градуса достигнаха температурите в саудитския град Мека в последните дни, където се проведе едно от най-големите поклонения в света. Според източник на „Ройтерс“ жертва на високите температури са станали над 500 поклоници. Саудитският национален метеорологичен център потвърди, че най-малко 325 души са загинали по време на поклонението тази година.

В Съединените щати горещата вълна в североизточните райони все още продължава, докато Тексас се подготвя за първата тропическа буря. Предупреждения са в сила по крайбрежието от Сан Луис до устието на Рио Гранде.

Необичайно високи са температурите и в Европа и на Балканите. Оранжев код за опасни жеги е в сила за Букурещ и 16 окръга на Румъния. На места температурите ще достигнат 38-40 градуса. Близо 2000 хиляди души са имали спешна нужда от помощ.

Горещата вълна в Румъния ще продължи до средата на следващата седмица.

В Сърбия до събота се очакват температури до 40 градуса, затова властите препоръчват повишено внимание до края на седмицата.

Между 33 и 40 градуса ще бъдат температурите в Република Северна Македония в следващите няколко дни. В цялата държава до неделя е обявен оранжев код. 

От днес до неделя бременните жени и хората над 60 години не трябва да ходят на работа, в детските градини се препоръчва да не се извеждат деца на открито от 11:00 до 17:00 часа.

Косово и Албания също са обхванати от гореща вълна, след седмици на проливни дъждове. Властите очакват температури от близо 40 градуса тази седмица.

„Тази година температурите са по-високи от миналата. Още е юни. Можете ли да си представите какво ще бъде, когато дойдат юли и август? Тази година е много по-топла“, каза жител на албанския крайбрежен град Дуръс.

У нас предупреждение от жълт код е в сила днес 15 области по крайбрежието на Дунав в Южна и Югозападна България. За утре предупреждението е за цялата страна, с изключение на Черноморското крайбрежие.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *