HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Жените в ЕС получават с 16% по-малко от мъжете

Жените в Европейския съюз получават средно по 16% по-малко от мъжете през 2016 г., съобщи официалната статистическа агенция “Евростат”, цитирана от БГНЕС.

“За всяко евро, което мъж е спечелил на час, една жена е направила средно 84 цента”, се казва в съобщението на Евростат, публикувано преди Международния ден на жената.

В световен мащаб жените печелят средно с 23% по-малко от мъжете. При сегашните темпове, според Международната организация на труда, ще са необходими 70 години, за да се запълни празнината. Разликата в заплащането между представителите на различните полове е само малко по-добра от тази в Съединените щати, където жените се плащат с 20% по-малко от мъжете.

В Европа разликата в заплащането е особено висока в Германия и Великобритания, където е от тях е 21%. Румъния, Италия и Люксембург имат по-добри резултати, като разликата е пет процента, докато във Франция жените печелят с 14% по-малко от мъжете.

Цифрите са огласени един ден, преди светът да отбележи 40-ия Международен ден на жената, в една година, през която се развихри движението #MeToo срещу сексуалния тормоз и злоупотреби, и се възроди дискусията за правата на жените по света, припомня АФП.

Във вторник 15 от 28-те членове на Еврокомисията публикуваха декларация, потвърждавайки равнопоставеността на половете като един от принципите на ЕС.

“Искам жените да заемат 40% от висшите позиции по времето, когато моят мандат приключи през октомври 2019 г.”, коментира шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *