Женската фолклорна група „Детелина“ от Симитли стана лауреат на световен шампионат по фолклор

Песента „Чобан Нено” донесе световно признание на женска фолклорна група „Детелина“ от Симитли. Групата участва в категория „Групи за народни песни и автентичен фолклор“ на Световния шампионат по фолклор 2020 и се окичи със званието  „Лауреат ІІ степен”.

Участие във фестивала взеха 87 състава и индивидуални изпълнители от 14 държави и 3 континента.

Председател на журиращата комисия бе проф. Николай Кравцов – заслужил деятел на изкуствата в Русия, декан в Санктпетербургския държавен институт за култура и изкуство, лауреат „Золотой книги отечества“. Членове на оценителния състав бяха: Цацрал Баатар – директор на Азиатския шампионат по фолклор „Азия фолк“, Мариана Нуцова – етнолог и програмен директор на Еврофолк ТВ, маестро Георги Янков – музикален специалист, и Валентин Халваджиев – хореограф.

Заради епидемичните мерки, свързани с коронавируса, фестивалът беше онлайн, като участниците изпращаха свои видеа. В рамките на световния форум се проведе и онлайн предаване на живо, което даде възможност на журиращата комисия да обобщи и обяви впечатленията си от представянето на участниците и да коментира важни теми, свързани със съхранението и разпространението на народните изкуства.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *