Животновъди и интелектуалци вдигнаха на обща трапеза наздравици в двора на църквата в благоевградското село Горно Хърсово

Година преди вековния си юбилей църквата в благоевградското село Горно Хърсово събра стотици на Спасовден. Три дни преди храмовия празник църковното настоятелство с помощта на доброволци почистиха района, коваха и редиха пейки и маси, за да не взимат назаем за поредна година от близкото с. Бело поле.

„Не знам как успяхме да свършим толкова много работа, вечерта преди празника приключихме към 23 часа, църквата почти цялата бе опасана с трапези, направен бе навес за огнището, нарязани месото и зеленчуците за курбана, които са сериозно количество. Всичко благодарение на ентусиазма на няколко 17-годишни младежи и помощници от Благоевград и селото”, заяви Евелина Христова от настоятелството.

Курбанът е от шест животни, като най-големият коч се оказал 150 кг. Собствениците на четирите животновъдни стопанства в селото братята Генчо и Митко Алексови, баща и син Коце и Иво Стойневи, братята Кирил и Стойне Узунски и племенникът им Венци и две дами от Благоевград дарили животни за здраве на фамилиите си, а майстор готвач на курбана е Фимка от с. Бучино.

Вчера в 5.30 ч. преди изгрев Кирил Митов от махала Долни Двояци запалил огнището и дал началото на празника, чиято кулминация бе по обяд с празничната църковна служба и наздравици и хоро на съборяните под звуците на оркестъра.

Специално дарение направи за храмовия празника в селото 86-годишният  бивш военнослужещ Тодор Павлов от махала Панчовци, който заедно със съпругата си Лефтера след пенсионирането си преди 25 г. заменили Благоевград със спокойствието и красивата природа в родното Горно Хърсово.

„Отдавна събирам информация за селото и исках да направя нещо, да оставя за поколенията историята и имената на значимите личности, затова поръчах паметна плоча”, разказа Тодор и допълни: „Жителите тук много намаляхме и искам някак да привлечем млади хора. Доста идеи имам, като да възстановим старата камбанария на църквата, за да идват повече туристи”.

Вчера плочата бе изложена до входа на храма, а настоятелството има година до юбилейното честване да реши къде да се монтира. В отделна кутия пък се набираха средства за построяване на навес, а традиционно на търг следобеда се разиграха даренията, оставяни от миряни в църквата. Интелектуален привкус на селското събитие придаде благоевградската литераторка Зоя Петрова, която преди 20-ина години загърби големия град и се изнесе в имота си в Горно Хърсово.  Наредената от нея импровизирана книжарница с творби на приятеля на покойния й син – писателя Калин Терзийски, който вчера бе на събора в Горно Хърсово, привлече не малко погледи, а сред късметлиите заедно с книга да се сдобият и с автограф от автора бе и вр.и.д. кмет на Благоевград Ясен Попвасилев.

„Със Зоя се сближихме по тъжен повод, бях приятел със сина й, с когото завършихме заедно медицина”, разказа предисторията на отношенията им Калин Терзийски. „С Радо бяхме загубили дирите си и в последната година от живота му се преоткрихме. Той ме намери във Фейсбук във връзка с моя статия за проблемите на инвалидите и вместо да се оплаква, както правят болшинството в неговото състояние, ме попита как да помогне. Беше човек със силен дух, също както и майка му, явно това им е родова черта. Тя направи нещо забележително миналото лято в условията на пандемия. С учителската си пенсия организира национален конкурс за философско есе на тема, която заедно измислихме „Изгонване на търговците от храма”, разказа писателят. Близо 10 кг прясно сирене от личното си стопанство бе донесъл и раздаваше Костадин Стойнев.

„200 овце и 30 кози имам, много е работа, но днес ги оставих на помощника ми. Празник е”, вдигна наздравица животновъдът. На съседната трапеза чаши за здраве вдигнаха кметът на с. Селище Валери Байрактарски, бившият наместник на с. Габрово и Дебочица  Добри Хамбарджийски и грамадският славей Васко Лазаров, който отбеляза, че откакто приключил софийският му период, живее в жк „Струмско”.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *