HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ЖИВОТНОВЪДИ ОТ РАЗЛОГ: Цената на агнешкото в магазина НЕ трябва да е повече от 10 лв., месото тръгва от нас на 5 лв.

Две седмици преди Великден все още няма търсене на агнешко месо в Разложко, но пък фермерите се надяват, че тази година ще продадат повече от животните си. Миналата година доста от тях не успяха да продадат всичките си агнета, тъй като двата големи празника, за които основно се купува агнешко – Великден и Гергьовден, съвпаднаха и продажбите им бяха почти наполовина. Овцевъдите бяха принудени да ги дадат на кланиците на по-ниска цена, за да ги пласират и да покрият разходите си.

И тази година цената за живо тегло агнешко се запазва на 6.00 лв. за килограм живо тегло, а най-търсени са агнетата между 25 и 30 килограма. Не всеки може да си позволи да отдели над 200 лв., за да си купи по-голямо агне, споделят животновъди.

Много хора се насочват и към големите супермаркети, където се продават замразени разфасовки, които най-често са внос, и се купуват заради по-ниската цена.

„Все още няма търсене, но специално аз си имам редовни клиенти, хора, които винаги купуват от мен. За Гергьовден се надявам да продам всички агнета или поне повечето. Мисля, че и останалите колеги ще успеят да пласират по-голямата част от животните си, а и доколкото разбрах, местните кланици изкупуват на цена около 4.80 лв. на килограм, което не е много висока цена, но не е и ниска и е вариант да се пласират всички животни наведнъж”, сподели Александър Коцаков-Сани  от Разлог, който има над 200 агнета в стадото си.

Животновъдът сподели, че заради тежката зима тази година както той, така и много негови колеги са претърпели известни загуби. „Тази година заради ниските температури, които паднаха до -25 градуса, загубихме доста агнета. На мен ми умряха над 70. В студените месеци се пъхаха под яслите, едно върху друго, за да се топлят, и се задушаваха. Това е сериозна загуба за нас. Много колеги също имаха този проблем. Дано поне сега около празниците реализираме добри продажби, за да покрием загубите, а и разходите си за фуражи по животните”, допълни Сани Коцаков.

От бранша споделиха, че и тази година много прекупвачи обикалят и предлагат цена малко над 4 лв., за да изкупят агнетата наведнъж, а след това ги продават на преработватели поне с лев по-скъпо, които пък от своя страна ги пускат по магазините на цени между 13 и 16 лева. Според овцевъдите тази  цена е твърде висока, тъй като от тях агнетата се изкупуват прекалено евтино и така потърпевшите страни са две – животновъдите и потребителите. При това положение единствените печеливши са търговците.

Според бранша при цени между 4.80 и 5.00 лв., които предлагат кланиците за живо тегло, цената на агнешкото в магазините би трябвало да бъде не повече от 10.00 лв. за килограм.

„За съжаление ние не участваме във формирането на цената в магазините. Нас никой не ни пита за колко сме продали, а би трябвало. Ако цената в магазина е пропорционална на тази, която се плаща на нас, и потребителите ще са доволни, и няма да има ощетени.  При това положение, което е в момента, няма как ние, производителите, да очакваме повишаване на цената на живите агнета, след като сме оставени в ръцете на прекупвачите и кланиците”, споделиха местни овцевъди.

От Националната овцевъдна асоциация пък още преди няколко дни предупредиха, че и тази година се очаква да има внос на агнешко месо за празниците в по-големите вериги магазини, основно от Австралия и Нова Зеландия. Те предупредиха, че и много прекупвачи се очаква да внесат румънски агнета, които след като ги разфасоват, ги предлагат на пазара като български. Оттам призоваха хората да заложат на българското и да се насочат към българските фермери.

От Съюза на птицевъдите пък предупредиха за внос около Великден на яйца и пилешко месо.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *