Топ теми

Животновъдката от Гърмен Н. Мавродиева остава без къща за гости, съдебен изпълнител я продава за 440 202 лв.

Животновъдката Недялка Мавродиева от с. Гърмен стана поредният собственик на къща за гости, финансиран щедро от държавата по вече силно компрометираната програма на ДФЗ, който губи собствеността си заради открити нарушения от фонда.

Фирмата й ЕТ „Недялка Мавродиева-Нел-Пропъртис“ стана обект на изпълнително дело от 2018 г. заради банковия кредит, който не успяла да погаси поради жестоката конкуренция в общината, и наскоро къщата бе обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител. Луксозната постройка от 322.80 кв.м е оценена на 440 202 лв. С нея върви и парцел от 880 кв.м, в който има басейн.

Проектът на Мавродиева получи 352 558,11 лв. от Държавен фонд „Земеделие” през първия програмен период 2008-2014 г., в който държавата бе определила таван от 400 000 евро за една къща за гости, половината от които трябваше да осигури бенефициентът. По груби сметки само в община Гърмен ДФЗ наля в този програмен период над 20 милиона лева в места за временно настаняване. Тези собственици, които успяха да се отърват от проверките на ДФЗ до 2019 г. и се оправиха с банките, останаха собственици на къщите си дори и без да развиват хотелиерска дейност в тях, защото това бе годината, в която изтече задължителният 5-годишен период, в който те трябваше да приемат почиващи и да плащат осигуровки поне на 2 лица. След 5-те години ДФЗ щедро даде възможност на собствениците на къщите да прекратят хотелиерската си дейност и да ги превърнат в свой основен дом или луксозна вила, да ги ипотекират срещу кредит, да ги продадат, дадат под наем или каквото им хрумне.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *