Математиците в ЮЗУ организираха празненство на колегата си доц. Калчо Тодоров за 85-годишния му юбилей, сред гостите двама бивши лектори

Тържествено честване на 85-годишния юбилей на колегата си доц. д-р Калчо Тодоров организира академичният състав на катедрата по „Математика“ в ЮЗУ. В подготовката се включиха и преподаватели от целия Придо-математически факултет на университета, а тържеството бе вълнуващо и изпълнено с мили моменти и думи на благодарност. Видни специалисти в областта на математиката и информатиката, сред които бившите ректори на ЮЗУ проф. д-р Илия Гюдженов и проф. д.н. Иван Мирчев, проф д-р Петър Миланов, доц. д-р Васил Грозданов, доц. д-р Даниела  Дурева и др. се събраха в бившата заседателна зала в 1 УК, за да засвидетелстват своето уважение и признание към доц. Тодоров.

Неофициален водещ на събитието бе ръководителят на катедрата по „Математика“ доц. д-р Илинка Димитрова, която приветства всички с добре дошли и посрещна топло юбиляря, които е и неин учител.

„Такъв юбилей винаги е повод за равносметка и още едно признание за всички Ваши постижения. Богатият Ви професионален опит и приносът в областта на алгебрата са пример за поколения учени. Отдадеността Ви на преподавателската работа, както и ръководеното на множество студенти, докторанти и специализанти съдействат за изграждането на нови учени и изследователи“, обърна се към  доц. Тодоров ръководителят на катедрата по математика. От името на всички тя пожела на юбиляря здраве, щастие, творческо дълголетие, както и да запази младежкия си дух и неуморим ентусиазъм. Доц. Димитрова сподели, че познава доц. Тодоров от 18 години, а изборът и професионалната си ориентация дължи именно на своя учител. „Искам да Ви благодаря за подкрепата, затова че през всичките години винаги се интересувахте как вървят нещата при мен и ме подтиквате към израстване в научната ми кариера и дейност”, благодари на учителя си доц. Димитрова, а той пожела на ученичката си да стане професор.

Говорейки за научния принос и постиженията на рожденика, проф. д-р Илия Гюдженов подчерта, че доц. К. Тодоров със своя немски колега проф. Клаус Денеке написват първия по рода си учебник и по него се обучават студенти в ЮЗУ и в университета в Потсдам „Това е един човек изцяло посветил времето си  на своята работа не само като изследовател, но и като преподавател. Той отдаде много години  на нашия университет, за което заслужава адмирации. Не мога да не отбележа и това, което доц. Тодоров направи за приемствеността в катедрата. Спомням си времето, когато дойде при мен и каза: Има едно момиче, което е много подходящо за докторант по алгебра. Това момиче сега е ръководител на катедрата“, каза проф. Гюдженов. Той подчерта, че дейността на доц. Тодоров трябва да бъде високо оценена и му пожела да не спира да катери Черни връх и да бъде все така жизнен.

По време на тържеството бе прочетен и специален поздравителен адрес от немския математик проф. Клаус Денеке, работил дълги години съвместно с доц. Калчо Тодоров. Милите и сърдечни думи към юбиляря преведе лично проф. д.м.н. Йорг Копиц от университета на Потсдам, Германия.

„Срещнах Калчо преди 25 години и той ме покани да дойда в България и така се срещнахме в Благоевград. В научния ми живот има трима важни човека и това са баща ми, Клаус Денеке и Калчо Тодоров, който ми даде възможност да работя тук, в ЮЗУ„Н. Рилски“, сподели развълнуван  проф. д.м.н. Йорг Копиц.

Поздрави към юбиляря отправи и проф. Бойко Гюров. Самият той също е започнал академичната си кариера с доц. Тодоров, сега работи като професор по алгебра в университета в Джорджия в САЩ и в момента за един семестър е гост преподавател в ЮЗУ. “Познавам доц. Тодоров от бурната 1989 г., когато бях студент първа година Той ни водеше линейната алгебра и ни вкара в руслото на математиката. Това е най-важното за един академик – да създаде поколения от академици, за което благодаря и изцяло го следвам по стъпките му“, обърна се към учителя си проф. Гюров.

Че благодарение на доц. Тодоров висшата алгебра се е превърнала в най-фундаменталната дисциплина от обучението им по математика споделиха и други от неговите студенти, понастоящем именити доценти, професори. Те с вълнение си припомниха колко взискателен е бил учителят им  доц. Тодоров към тях, но и как е успял да насочи научната им дейност в областта на абстрактните структури. „Той ни вдъхна любов към науката“, категорични бяха учениците на юбиляря.

Проф. д-р Петър Миланов изтъкна, че доц. Тодоров трябва да бъде поздравен не само за отношението си към науката, а и за  отношението си към студентите, към които се отнасял с изключително уважение и по това се отличавал от редица свои колеги.

На влизане в залата рожденикът бе посрещнат със специално изработен билборд, изобразяващ самия него и математически формули. На обособено място бяха изложени и част от учебниците и научните трудове, написани от доц. Тодоров, а на  мултимедия течаха кадри, запечатали моменти от  забележителния му професионален път и кариера.

По време на тържеството  проф. д.н. Иван  Мирчев отправи „продцедурно предложение“ доц.К. Тодоров да седне, за да не стои прав, при което юбилярят отговори с усмивка: „Ще седна, когато остарея!“.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *