Жителите на Брежани и Полето пропищяха от набези на вълци, цели глутници влизат в кошарите, унищожават стадата, разхождат се по улиците като домашни любимци…

Жителите на Брежани и Полето пропищяха от набези на вълци, цели глутници влизат в кошарите, унищожават стадата, разхождат се по улиците като домашни любимци…

Безсилни да се справят с проблема, селските управници Бл. Стефанов и Ив. Манчев признаха: През последните години популацията нарасна неконтролируемо, за съжаление няма компенсаторен механизъм за пострадалите стопани, липсва държавна политика

За агресивни набези на вълци сигнализираха жители на селата Брежани и Полето, община Симитли. Хората се оплакаха, че живеят в непрекъснат страх, глутници унищожават цели стада с овце, кози, крави, а напоследък са толкова освирепели, че влизат дори в кошарите.

Сред потърпевшите е Илия Ангелов, който е от Брежани, но отглежда стадо от 80 животни в местност край съседното село Ракитна. Той се свърза с репортер на „Струма”, за да сподели проблема си и да потърси помощ с надежда, че някоя институция ще се задейства и ще се вземат мерки за справяне с вълчата напаст. Стресиран и все още под въздействието на преживяното, Илия разказа как преди една седмица /на 10 декември/ извел стадото на паша. И докато овцете, повечето от които бременни, кротко пасели по склона, изневиделица били нападнати от вълци. Хищниците атакували едновременно от няколко страни и успели да отмъкнат 16 овце. Някои от тях умрели с прегризани гръкляни, а други полуживи останали да лежат в дерето.

„Просто нямаше какво да направя. Атаката беше много бърза и изненадваща. Кучетата ми също не успяха да помогнат, защото вълците заприиждаха от няколко края и отмъкнаха овцете”, сподели с болка в гласа Илия, за когото животните са препитание и начин на живот.

Вчера той заведе репортер на „Струма” до мястото, където в дерето все още лежат труповете на част от удушените от вълците бременни овце.

След нападението Илия успял някак си да събере и отведе до кошарата оцелелите животни. 4 от тях са в тежко състояние, с видими рани от вълчата захапка, и макар за тях да се грижи ветеринар, стопанинът им предполага, че скоро и те ще умрат. Другите овце от стадото, оцелели от нападението на вълците, още са уплашени и най-вероятно състоянието им ще даде отражение и на бременността им.

„Да, някои ще кажат: Какво толкова, тук е такъв район, нормално е да има вълци? В действителност обаче такава напаст никога не е било. Миналата година вълци унищожиха 6 животни и сега тъкмо си викам: опазих ги, и ето какво се случи”, вдига безпомощно рамене Илия. Той коментира, че вълците са се размножили драстично през последните няколко години, а нападенията стават все повече. Затова и хората един по един напускат селата и предпочитат да не се занимават с животновъдство.

„И на мен ще ми е най-лесно да отида в града, да си взема една стаичка и да зарежа всичко. Но това тук е моят живот. Аз не съм се заселил отнякъде. Тук съм се родил, израснал и се боря за оцеляването си. Затова търся помощ и ако може по някакъв начин да ми се компенсират щетите”, надява се Илия.

Самият той е добре известен в района. Слави се като изключително трудолюбив, скромен човек и добър стопанин. Затова агнетата и овцете му са запазени с години напред. Като животновъд Ил. Ангелов получава годишна субсидия от по 40 лв. на животно, която е крайно недостатъчна. По-големият му проблем обаче е, че не знае кога пак ще бъде атакуван от вълците, които може да ликвидират цялото му стадо, а и няма компенсация за животните.
„Кажете ми към кого да се обърна и откъде да търся помощ? Ето, ходих при шефа на Горското. Той ми обясни, че се полага компенсация при нападение от мечка, но не и от вълк. Природозащитните организации също не вземат отношение. И после се чудят защо селата обезлюдяват, ами защото нямаме помощ и подкрепа отникъде, от нито една институция. Тук все едно че сме в някаква джунгла и развъждаме хищници”, коментира по повод вълците Илия, надяващ се, макар и неясно откъде, да получи компенсация от по 150 лв. на умряла овца и, разбира се, да се предприемат мерки да намалеят вълците в района.

Местни хора са категорични, че популацията от вълци е нараснала неимоверно много след изграждането на площадката за лешояди в Кресненския пролом при село Ракитна. Жители в района са на мнение, че хищниците, и то не само вълци, а и лисици, се хранят с мършата, давана на лешоядите, и така се развъждат безконтролно и на воля.

Че вълците стават все повече и набезите им застрашават и живота на хората, в това е категоричен и Димитър от Полето, по-известен сред съселяните си като Бомбата. „Една вечер се прибирах към вкъщи и забелязах нещо голямо пред себе си. Приближих се и какво да видя – вълк. Разхождаше се тук, по главната улица на селото, съвсем спокойно, все едно че е домашен любимец”, свидетелства Димитър.

Той и тримата му братя също имат стока и са пострадали от глутницата. Сега последно вълците са влезли и са отмъкнали от кошарата директно 8 животни, а преди това са удавили други 4 при река Струма.

„Какво да ви кажа, много е страшно. Както си обикалят по кошарите, и то насред селото, така утрешния ден може да влязат и по къщите и да изядат хората”, притеснен е Димитър и продължи да разказва за близките си срещи с вълци, включително и как, докато пасял стадото, е бил изненадан от вълчица с малките си. Той, както и Илия и останалите стопани, нямат пушки, защото не са ловджии и нямат разрешително за оръжие. Така единствената им надежда да оцелеят при нападение от вълците им остава да викат и да хвърлят по някоя пиратка…

„Ние, обикновените хора, нямаме правомощия и не можем да кажем на ловците: Айде, събирайте се да направим хайка. Може би затова трябва да помогнат и кметовете. Те да организират хората на място и да се действа веднага”, предлагат местните.

За коментар потърсихме кметовете на Брежани Благой Стефанов и на Полето Иван Манчев. Оказа се, че и двамата са отлично запознати с проблема, но не могат да направят нищо. Или въпросът, както сподели Ив. Манчев, трябва да се реши на по-високо ниво.

„Вълци тук е имало винаги. Знам за проблема, още повече че съм кмет 5-и мандат. За съжаление обаче популацията на вълци нарасна много, бих казал неконтролируемо, през последните години, за което съм сигнализирал всички институции”, коментира кметът на Брежани. В опит да помогне на хора и на пострадалите стопани, Благой Стефанов се е свързал и с множество фондации, организации като НПО „Флора и фауна”, „Зелени Балкани”… Оказало се, че за хората, чиито животни са нападнати от вълци, компенсаторен механизъм няма. Или казано с две думи, обезщетения за удушените, изядени от вълци овце, кози, крави, коне не се дават. Такива се полагат само ако стоката е унищожена от мечка, но не и от вълк. Причината, както обясни кметът, е, че вълците са разрешени за отстрел през цялата година. Така по презумпция се смята, че популацията им може да бъде намалена, контролирана и затова държавата не изплаща  парични обезщетения на пострадалите стопани. 

„Да, бихме могли да викнем на помощ ловните дружинки, което сме и правили, но това също не е решение на въпроса. За миналата година ловците отстреляха 5 вълка, а през тази нула”, констатира Благой Стефанов. По отношение на битуващото мнение, че вълците се размножавали заради лешоядите, управникът заяви, че едното няма връзка с другото. По думите му вълците се хранели с мърша от площадките на лешоядите, но всъщност така, понеже не били гладни, образно казано, правели по-малко бели.  

Попитан как тогава може да се реши проблемът, кметът на Брежани заяви: „За мен единственото решение е да има държавна политика, но такава няма”.

Че популацията на вълците е неконтролируема и взема застрашителни размери, смята и кметът на Полето Иван Манчев. Той потвърди, че хищниците се разхождат из селото, влизат директно и по оборите, откъдето измъкват агнета, кози… Управникът сподели, че знае за много такива случаи и на не един и двама души от селото са им убивани по 7-8 животни. В такива случаи – при унищожаване на половината стадо, мнозина от хората се отчайвали, вдигали ръце и просто преставали да се занимават с животновъдство.

„Говорихме и с колегата на Брежани Благой Стефанов всички да се съберем и да напишем една колективна жалба до Министерството на земеделието, храните и горите. Просто тук на местно ниво ние не можем да се справим с проблема. Това трябва да се случи на по-високо ниво”, заключи кметът на Полето.

И докато хората чакат някоя от институциите да им обърне внимание и да се задейства, ще хвърлят пиратки и ще се молят вълците да не почнат да нападат и хората по къщите…

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *