Жителите на Брежани ще запомнят Цвета Караянчева, внася в МС искането им за 128 000 лв.

Председателят на НС Цвета Караянчева лично се ангажира с обещанието да внесе в кабинета на премиера Бойко Борисов искане за отпускане на 128 000 лв., нужни на симитлийското с. Брежани, за да си откупи промишления водопровод. Папката с документите й бе предадена на среща с председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и евродепутата Андрей Новаков, инициирана от кмета на селото Благой Стефанов, общинския кмет Апостол Апостолов и депутата Стефан Апостолов.

Срещата се състоя няколко дни след като в. „Струма“ информира за притеснението на брежанци, че без водопровода селото им ще бъде закрито.

В папката освен документите за собствеността на бившия промишлен водопровод на мини „Пирин“, приватизиран през 2009 г. от кресненски бизнесмен, е и подписка от 600 жители на с. Брежани, настояващи селото да придобие собственост върху съоръжението, от което поливат нивите и градините си.

Припомняме, че от 10 г. хората ползват водопровода, без да плащат наем на новия му собственик, като събират помежду си пари само за поддръжката и ремонта му. През лятото обаче станало ясно, че собственикът на съоръжението иска да го ползва за малка МВЕЦ. След разговор с него бизнесменът се съгласил да се откаже от намерението си и да го остави на брежанци, но ако му бъде възстановена инвестицията. В сумата от 128 000 лв. са предвидени и средства за основен ремонт на резервоара.

Миналия месец в селото бе създадено нарочно сдружение „Ановете-Брежани“, което бе натоварено от брежанци с решаване на проблема и по-специално с намиране на необходимата сума. На учредителното събрание се събраха около 100 жители на Брежани, които заявиха категоричното си намерение да стигнат и до крайности като гражданско неподчинение, ако държавата не им помогне.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *