Жителите на с. Беласица се разбунтуваха срещу цех за пелети, М. Манолова и бившият областен яхнаха протеста

Жители на петричкото село Беласица излязоха на протест с искане за чист въздух и спазване на екологичните норми. На прицел е местен цех за производство на пелети на фирма „Албир“ ООД,  който работи от няколко години. На съботния протест се появиха ексобластният управител на Благоевград Валери Смиленов и бившият омбудсман Мая Манолова, която, според присъстващите, използвала недоволството на хората за пиар, тъй като веднага след това публикувала пост в социалната мрежа.

„Цехът работи от 5 години, след като бе изграден по проект с европейско финансиране. Хората, които живеят в близост до предприятието – около 100 души, се оплакват от запрашеност и висок шум. Многократно са извършвани проверки, издавани са и предписания от РИОСВ и доколкото знам, не са констатирани закононарушения. Може би трябва да се завишат критериите и екологичните изисквания. Точно затова попитах г-жа Манолова защо докато беше депутат не е инициирала законодателни промени, примерно отстоянията на производствените предприятия от къщите да са повече от 500 м. Така и не разбрах какво прави и бившият областен управител Смиленов на протеста“, заяви кметът на село Беласица Велик Филчев.

През декември миналата година при проверка на предприятието за производство на дървесни пелети, което се намира в бившия стопански двор на  Беласица, РИОСВ констатира превишаване на вредните прахови емисии във въздуха и обявява, че ще бъде наложена текуща месечна имуществена санкция на фирмата. През 2017 г. пък екоинспекторите не откриват нито едно несъответствие на нормите по  фактори шум  и отпадъци.

За коментар вчера потърсихме управителката на фирмата Любка Салмова, но опитът да се свържем с нея бе неуспешен.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. само питам?

    Чий го крепи там В. Смиленов? Към коя партийка още не се е присламчил?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *