HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Жители на Бачево в паника от вилнеещи в района вълци, две кончета удушени и изядени

Опасения  за вилнеещи в района на село Бачево вълци станаха причина за десетки сигнали от обезпокоени жители на малкото разложко село до кметицата Росица Чатлабашева, която вече е уведомила институциите с молба да бъдат предприети мерки. Притесненията и съмненията на хората за хищници в горите над селото са заради два случая на удушени  и изядени кончета, свободно пуснати да пашуват в полята. Всичко обаче остава в сферата на предположенията, тъй като никой не е видял с очите си вълк в района. Дали хищници са нападнали кончетата, или глутница побеснели кучета, на този етап не е ясно, тъй като случаите не са обследвани и доказани от специалисти.

След подадените сигнали за проблема в кметство Бачево кметицата е взела своевременно мерки и е депозирала писма до ДГС – Разлог, СЛРД – Разлог и РДГ- Благоевград с искане да бъдат взети мерки.

„Не мога да твърдя, че в района има вълци, а и мисля, че не е необходимо да се създава излишна паника. Получила съм доста сигнали, но от хората, с които съм разговаряла, никой не е видял с очите си вълци, така че това може да се окажат само хорски приказки, но и не мога да пренебрегна сигналите. Това, което зависи от мен като кмет, съм го направила, уведомила съм институциите и мисля, че те ще вземат необходимите мерки, за да не се създава излишно напрежение”.

От ДГС – Разлог потвърдиха за депозираното от кметицата писмо, но не излязоха с официален коментар, тъй като директорът Иван Янев е в отпуск. От там обаче бяха категорични, че проблемът е и в безстопанствено пуснатите стада по полята и горите, които са придружени единствено от кучетата пазачи, без  пастир и прогнозираха, че ако стопаните не проявят повече отговорност, набезите от хищници ще се засилят. Причината е, че за един хищник е по-лесно да удуши питомно животно отколкото диво, тъй като те са свикнали да се защитават в дивата среда.

На този етап няма начертани конкретни действия по въпроса, но той е поставен на дневен ред още миналата седмица след депозиране на писмо от кметицата на Бачево.

„Обменили сме мнение по въпроса с директора на ДГС. Организирана хайка за лов на хищници е трудно да се направи, тъй като процедурата е много тромава, а и вълк не се хваща лесно. Той е хитро животно и едва ли в случая хайка е най- разумното решение. Вълк се хваща или чрез примамка, или чрез  издебване. Без директора на ДГС не мога да издам разрешително. Има вариант на 12 август, когато се открива ловът за пернат дивеч, да се издадат и разрешителни за съпътстващ лов на вълци”, каза Бистра Милушева – специалист по лова към СЛРД – Разлог.

Тя сподели, че преди около две седмици по време на тренировъчни стрелби  неофициално е подаден сигнал, че до самия път между Бачево и Разлог е забелязан вълк от работници, които пътували с автобус. Никой обаче не е бил категоричен, че животното, което е забелязано действително, е вълк.

Специално в района на Бачево не е засичан вълк и при последната таксация, която е правена през март  месец. Официалните данни сочат, че от дружествата в Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кресна, Благоевград, Струмяни и Разлог, местното  ловно-рибарско дружество, което обхваща и общините Белица и Банско, е на последно място по таксация на брой вълци и отстреляни такива.

„За миналия ловен сезон в целия район има само три отстреляни вълка. Колегите имат по 20- 30, а ние не сме надхвърляли  досега три. През изминалия сезон един е отстрелян в Банско, един в Бабяк и един в землището на Разлог. Вълците са много мобилни и много издръжливи на преходи – днес ако го видите тук, утре може да са в Якоруда”, допълни  Бистра Милушева.

От СЛРД – Разлог също не  изключват вероятността двете кончета в Бачево да са удушени и от глутница кучета, а не от вълци. Оказа се, че скитащите бездомни кучета са  по-сериозен проблем от вълците. По официални данни от пролетната таксация, която обхваща 65 хил. ха ловна площ, преброените скитащи кучета са 114, докато вълците са десет пъти по-малко, или 14. Проблем са и кучетата, пазещи стадата. Констатациите са, че всеки един пастир в района е с над 10 кучета в стадата си, въпреки че по наредба броят им е ограничен. Тя позволява до две кучета на 150 овце, а при стада с над 150 животни – три кучета. Масово обаче наредбата не се спазва, не помагат и редовните проверки, както и изискването овчарските кучета да са с поставена спъвачка.

Само при последната проверка на стадата в района, направена по инициатива на СЛРД – Разлог, която е извършена от ловен пастир и съвместно с представител на общината и полиция, са съставени близо 150 констативни протокола на животновъди и пастири. Предстои да бъде извършена втора проверка, на която при повторни нарушения ще бъдат налагани и санкции.

От институциите са категорични, че сред основните проблеми за набезите срещу стадата и домашните животни е безотговорното отношение от страна на стопаните и овчарите, които в масовия случай пускат животните безстопанствено рано сутрин и ги прибират късно вечер. Така при евентуално нападение  от вълци или кучета няма кой да защити стадата, освен придружаващите ги четириноги. Проблем е още, че  безстопанствените стада освен че са уязвими, нанасят щети и на посевите в ловните полета, тъй като навлизат в тях и ги унищожават, а това вреди и на дивеча в района.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *