Жители на Бело поле, гневни от променения ритуал, бойкотираха търга за кръста

Промяната на ритуала на Йордановден, наложена заради коронавируса, разгневи жители на благоевградското село  Бело поле. По традиция всяка година на този празник кръстът се хвърля в река Струма от моста за Бучино и Българчето и десетки мъже влизат във водата, най-вече за здраве. Сега кръстът бе разигран на търг, а из селото бяха разлепени обяви, че наддаването ще се проведе в двора на църквата.

„С оглед на противоепидемичните мерки няма да се събираме при реката. Такива са разпоредбите и ние ги спазваме, а и ако се случи нещо, кой ще носи отговорност – аз и попът”, обясни кметът на Бело Поле Иван Стойчев. Това обаче ядоса мнозина от местните и те бойкотираха търга за кръста. По време на самия ритуал кметът Ив. Стойчев обясни, че продцедурата с търга е същата както когато някой хване кръста и го извади от реката. Предложилият най-висока цена откупва кръста и може да обикаля с него селото, после го взема вкъщи и след 40 дни го връща в църквата. Ритуалът бе съпътстван и с куриозна ситуация. След отслужването на литургията председателят на църковното настоятелство отец Дончо Шавулев реши, че няма желаещи да наддават, и самият той откупи кръста за 100 лв. Кметът обаче му каза, че всъщност търгът е насрочен за 11 часа, и така се стигна до ново откупване. В храма имаше към 30-ина души. И макар първоначално да беше обявено, че събирането ще е на двора, Ив. Стойчев покани присъствашите да влязат вътре в църквата. Първо на търг бе предложена икона на Света Богородица. При първоначална цена от 20 лв. тя бе откупена за 70 лв. от Петър Спасов, който е строителен предприемач, от дълги години живее и работи във Франция, сега се е върнал в Бело поле за празниците и в петък пак заминава. Наддаването за кръста започна от 100 лв., като най-висока цена – 250 лв., предложи Христо Ташев, който обясни, че няма да обикаля из селото, а просто е откупил символа за здраве.

Разочаровани, мнозина белополци отидоха в съседното село Рилци, където традицията бе спазена и десетки хора се събраха при моста над дерето при бившите складове на цигарената фабрика. Докато чакаха новия свещеник на селото отец Георги да дойде, част от присъстващите тропнаха хоро, като за целта бе осигурена уредба с усилвател.

 „Всяка година участваме в празника. Сега решихме да вземем и тъпан, и българския трибагреник, за да е по-празнично и да повдигнем духа на хората”, споделиха Кирил и Борислав, десетокласници в Благоевградската професионална гимназия, които освен че се хвърлиха за кръста, донесоха и уредбата, огласила в български фолклорни песни селото. В дерето слязоха 11 смелчаци, те влязоха във водата и за кратко оформиха нещо като бент и вирче с дълбочина до коленете. Иван Котев от Бело поле попита кмета на Рилци Крум Крумов дали може да участва в ритуала и след полученото разрешение младият мъж се подреди до останалите. При боричкането кръстът се изплъзна и попадна върху импровизирания бент, а белополецът Иван Котев стигна пръв до него”.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *